Linkovi

U američkom Kongresu tema budućnost Bosne i Hercegovine


Capitol Hill

U američkom Kongresu danas se govori Bosni i Hercegovini. Dejtonsko naslijeđe i budućnost Bosne i Hercegovine, kao i Zapadnog Balkana naziv je teme o kojoj u Kongresu svjedoči pet ljudi.

Matthew Palmer, direktor odjela State Departmenta za Jugoistočnu i centralnu Evropu, svjedoči nakon ovomjesečne posjete Bosni i Hercegovini i Balkanu.

Video: Palmer za Glas Amerike: Nadam se da će u BiH prevladati trezvenije glave i oni koji zagovaraju kompromis

PALMER: BiH treba politiku kompromisa, a za zastoj su krive političke vođe
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

Uz Palmera, svjedočit će Kurt Bassuener iz Vijeća za politiku demokratizacije, Philippe Leroux-Martin, direktor za vladavinu, pravdu i sigurnost u Institutu za mir Sjedinjenih Američkih Država, Shirley Cloyes DioGuardi savjetnik za Balkan Albansko-američke građanske lige i Saša Toperić, viši saradnik i direktor Inicijative za mediteranski bazen, Bliski istok i Zaliv pri Centru za transatlantske odnose.

BASSUENER: SAD se u BiH trebaju udružiti s građanima a ne s političarima
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

Bosna i Hercegovina dolazi na dnevni red američkog Kongresa 15 dana nakon posjete Palmera i susreta sa liderima političkih stranaka kako bi se postiglo rješenje o izmjenama Izbornog zakona.

„Došao sam ovdje iz Washingtona ne da podržim neku političku stranku, već da pružim pomoć. Nemamo nikakvog favorita kada je riječ o nekim rješenjima. Samo smo tu da pomognemo strankama da razgovaraju o ovom veoma važnom pitanju”, rekao je Palmer, prenosi Slobodna Evropa.

Međunarodna zajednica, za sada, uzaludno upozorava lidere političkih stranaka da hitno pronađu rješenje za Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine kako bi Opći izbori u BiH, koji se održavaju u oktobru, mogli proći neometano.

Za Bosnu i Hercegovinu nisu povoljni ni izvještaji objavljeni ovih dana.

„Ne postoji niti jedan aspekt života koji nije zagađen zapaljivom retorikom i jeftinom politizacijom koji dolaze od najuticajnijih političkih vođa”, u prvom redu Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića, navedeno je u godišnjem izvještaju Freedom House objavljenom prošle sedmice.

„Sve stoji u mjestu, ništa se ne pomjera, zapravo neke stvari možda i nazaduju ili se kvare i onda na kraju godine kada sumiramo sve nalaze, izvještaje, intervjue i to, nekako depresivan je osjećaj”, kaže Dino Jahić, autor dijela izvještaja za BiH i urednik Centra za istraživačko novinarstvo Srbije.

Dino Jahić, autor BH dijela izvještaja Nacije u tranzitu 2018: Stari problemi se ne rješavaju, novi se gomilaju
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00

O stanju u zemlji se govori i u Izvještaju Evropske komisije o Bosni i Hercegovini koji će danas biti uručen zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavu Bevandi.

„Primjećujem da je dinamika reformi u posljednjih 18 mjeseci usporena i da zemlji prijeti opasnost od povratka obrascu u kojem su osobni i stranački interesi ispred interesa građana BiH”, kaže u video poruci komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn pred uručivanje izvještaja vlastima BiH.

U ovosedmičnom razgovoru sa novinarom Glasa Amerike, Palmer na pitanje koga smatra najodgovornijim za stanje u Bosni i Hercegovini odgovara: „Mislim da odgovornost za to dijele institucije vlasti u Bosni i, na koncu, odgovornost lidera na svim razinama je da se identificiraju promjene koje treba provesti, reforme koje će pomoći u preokretanju tih trendova, da se Bosnu izvede na put koji vodi ravno ka integraciji u evropski sistem.”​

Svjedočenja u Kongresu počinju u 20 sati po srednje-evropskom vremenu.

XS
SM
MD
LG