Linkovi

BiH bilježi poraz u borbi protiv korupcije i na globalnom nivou


Ivana Korajlić i Srđan Blagovčanin predstavljaju Indeks percpcije korupcije za 2017. godinu
Ivana Korajlić i Srđan Blagovčanin predstavljaju Indeks percpcije korupcije za 2017. godinu

Indeks percpecije korupcije za 2017. godinu, koji je danas predstavio Transparency International pokazuje da je BiH nazadovala za nekoliko mjesta u odnosu Indeks iz 2016. godine.

Na skali od nula do 100, gdje nula predstavlja najviši nivo percipirane korupcije, BiH je zauzela 91. mjesto od 180 zemalja koliko je obuhvatilo istraživanje. U poređenju sa zemljama okruženja, samo je Makedonija ispod BiH.

Kada se pogleda šest godina unazad, gotovo da u BiH nema nikakvog napretka na polju borbe protiv korupcije. U Transparency Internationalu upozoravaju da se radi o zabrinjavajućem trendu.

„Problem ima razarajuće posljedice za zemlju”, kaže Srđan Blagovčanin iz Transparency International.

Podsjetio je da je odsustvo vladavine prava ključni problem svih zemalja zapadnog Balkana.

Ono što ohrabruje, kaže on, jeste što se Strategijom EU za zapadni Balkan najavljuje agresivnije i direktnije uključivanje EU u integraciju Balkana u EU, a što podrazumijeva „saniranje stanja sa vladavinom prava”.

Blagovčanin kaže da se već godinama Transprency Internationalu prijavljuje korupcija u zapošljavanju u javnom sektoru.

„Sasvim je jasno da i ovaj egzodus možemo tumačiti da građani nemaju priliku da dobiju zaposlenje na osnovu stručnosti i drugih kriterija koji bi trebali da se uzmu u obzir prilikom zapošljavanja”, dodao je on.

Javna preduzeća, kaže on, postala su organizacione jedinice političkih partija „koje iz tih kompanija izvlače profit i zapošljavaju po klijentelističkim odnosima ljude i u njih”.

Na Indeksu percepcije korupcije najbolje kotiraju Novi Zeland, Danska, Finska i Norveška, dok su na dnu Čad, Eritreja, Angola i Turkmenistan.

Sjedinjene Države zauzimaju 16. poziciju na Indeksu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG