Linkovi

Federacija BiH: Nezadovoljni borci ponovo protestuju


Protesti boraca ispred Parlamenta FBiH, 9. april 2018.
(Screenshot BHRT)
Protesti boraca ispred Parlamenta FBiH, 9. april 2018. (Screenshot BHRT)

Bivši borci protestuju danas na nekoliko lokacija u Federaciji Bosne i Hercegovine (BiH), jer vlasti ignorišu njihove zahtjeve. Okupljanja demobilisanih boraca su počela u 11.55 sati.

Nezadovoljni borci protestuju u Sarajevu, Bihaću, Goraždu, Tuzli, Zeničko-dobojskom kantonu...

Razlozi današnjih protesta su ranije poznati zahtjevi: obustava finansiranja boračkih organizacija, objava boračkog registra i borački dodatak.

Iz BIHAMK-a kažu da tokom dana bili blokirani magistralni putevi Zenica - Žepče, Gornji Vakuf - Prozor, te granični prijelaz Bijača.

Petlja Šićki Brod kod Tuzle i danas je bila blokirana. Iako je tokom prošlih protesta blokada ove petlje trajala nekoliko dana, ovaj put borci su odlučili da to potraje 15 minuta.

„Prošli put smo blokirali petlju kao upozorenje. Sada smo spremni i za radikalnije poteze. A sve zbog aljkavog odnosa vlasti prema demobilisanim borcima”, kazao je Fadil Duranović, jedan od boraca, prenosi Oslobođenje.

Borci su na području Zeničko-dobojskog kantona u mjestu Golubinja blokirali magistralu cestu Zenica - Žepče. Međutim, nakon što su put držali u blokadi nešto više od sat vremena, borci su se odlučili na deblokadu uz poruku da ne odustaju od svojih zahtjeva.

Isto je učinjeno na magistralnom putu Gornji Vakuf - Prozor, jer su borci napravili blokadu u mjestu Karamustafići. BIHAMK saopćava da je i ovaj put odlokiran.

Razišla se i grupa boraca koja je tokom dana protestovala Pred Parlamentom FBiH u Sarajevu.

„Nakon prošlih protesta 28. februara dobili smo brojne kritike, kako od vlasti tako i od naroda. Tako smo mi odlučili prebaciti fokus na institucije, pa smo 15. marta donijeli odluku da se obratimo svim institucijama. Dan kasnije smo ovdje u oba doma federalnog Parlamenta predali zahtjev za održavanje vanredne sjednice. Obratili smo se i predsjedniku i dopredsjedniku FBiH, svim ambasadama, te Privrednoj komori. Do danas nam niko nije odgovorio ni pismeno ni usmeno”, kaže Nazil Velić, jedan od boraca koji je protestovao ispred Parlamenta FBiH, prenosi Oslobođenje.

Nezadovoljni borci okupili su se i u Goraždu ispred kantonalnih institucija. Nakon što su iznijeli od ranije poznate zahtjeve, oni su se razišli, javlja BHRT.

Borci danas protestuju u FBiH

Mediji navode da će protestna okupljanja započeti u 11.55 sati.

Borački zahtjevi su identični onima zbog kojih su nekoliko dana nezadovoljni borci protestovali prije nešto više od mjesec dana.

Oni su 28. februara blokirali nekoliko saobraćajnica u FBiH tražeći od prvih ljudi FBiH da ispune njihove zahtjeve. Protesti su trajali nekoliko dana.

Obustava finansiranja boračkih organizacija, javna objava boračkog registra i borački dodatak - tri su zahtjeva nezadovoljnih boraca. U FBiH egzistira više od 1.600 boračkih udruženja.

U vrijeme posljednjih boračkih protesta, premijer FBiH Fadil Novalić je poručio da su dva od tri njihova zahtjeva na pogrešnoj adresi, odnosno da ih ne može riješiti isključivo Vlada FBiH.

Vlada o boračkoj kategoriji

Na sjednici održanoj prošlog četvrtka, Vlada FBiH je razmatrala Prednacrt zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, a u saopćenju se navodi puna podrška „što hitnijem sistemskom rješavanju ovog važnog društvenog problema”.

Sjednica Vlade FBiH, 5. april 2018. (Fotografija preuzeta sa web stranice Vlade FBiH)
Sjednica Vlade FBiH, 5. april 2018. (Fotografija preuzeta sa web stranice Vlade FBiH)

„Sagledavši stanje i potrebe demobilisanih branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata, a imajući prije svega u vidu zahtjeve demobilisanih branilaca i drugih boračkih kategorija, iskazane na sastancima u svim kantonima, danas je ocjenjeno da je nužno donošenje Zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica”, zaključak je Vlade FBiH.

XS
SM
MD
LG