Linkovi

Borci ulaze u treću noć protesta. Odbili razgovarati sa Federalnim ministrom.


Demobilisani borac na petlji Šićki Brod, Tuzla, 1. mart 2018.
Demobilisani borac na petlji Šićki Brod, Tuzla, 1. mart 2018.

Bivši borci danas su bili okupljeni su na tri lokacije - petlja Šićki Brod kod Tuzle i granični prijelaz Bijača, te u mjestu Karuša na magistralnom putu M-17 kod Doboja.

Saobraćaj u mjestu Karuša bio je potpuno obustavljen, rečeno je portalu Klix iz policije Zeničko-dobojskog kantona. Ipak, u poslijepodnevnim satima borci su odblokirali cestu.

Petlja Šićki Brod kod Tuzle i dalje je blokirana, a N1 javlja da je Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević stigao na pregovore.

Međutim, bivši borci odbili su pregovarati sa Federalnim ministrom za boračka pitanja Salkom Bukvarevićem, koji je danas stigao u Tuzlu.

Bukvarević, kako prenose mediji, kažu da borci na petlji Šićki brod nemaju predstavnika i da nije moguće pregovarati.

Od jučer članovi Udruženja Zaboravljeni branitelji protestuju na graničnom prijelazu Bijača na jugu zemlje, ali prijelaz nije blokiran.

Oni pozivaju Federalnog ministra za boračka pitanja Salku Bukvarevića da dođe na pregovore. Ministar poručuje da će razgovore voditi isključivo u institucijama.

Ostale blokade su okončane jučer ujutro.

Oko 18 miliona maraka iz različitih budžeta u Federaciji izdvaja se na boračke organizacije kojih ima više od 1.600, kazao je danas premijer Federacije Fadil Novalić.

Obustava finansiranja boračkih organizacija, uspostava jedinistvenog boračkog registra i borački dodatak - tri su zahtjeva.

Novalić je danas poručio da za prva dva zahtjeva Federacija nema isključivu nadležnost, upućujući odgovornost na kantone i općine.

Bivši borci koji blokiraju Šićki Brod kažu da se ne miču do ispunjenja zahtjeva, kao i oni na Bijači.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG