Linkovi

Novalić poručio borcima da su 2 od 3 zahtjeva na pogrešnoj adresi


Arhiv - Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine
Arhiv - Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine

Na današnjoj vanrednoj konferenciji, premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadil Novalić kaže da za dva od tri boračka zahtjeva Vlada FBiH nije isključivo nadležna u ovom momentu.

Novalić je rekao da je FBiH ukinula izdvajanja za boračka udruženja kojih je preko 1.600, a da se nekadašnji borci trebaju obratiti kantonalnim vlastima da i oni to učine, dodajući kako on podržavaju taj zahtjev.

„Što se tiče davanja boračkim organizacijama, od 18 miliona maraka koliko se na to troši, 300 hiljada iz Federacije i mi smo to ukinuli prošle godine. Znači, jednostavno ovaj zahtjev treba isporučiti na općine, na kantone”, rekao je Novalić.

Novalić je rekao da je registar boračke populacije u izradi i da je jedino Tuzlanski kanton ubacio podatke o borcima, njih 119 hiljada, ali da nisu preostali kantoni ni općine.

Vlada FBiH je uspostavila Registar korisnika boračko-invalidske zaštite. Registar, koji nije javan, sadrži oko 92.500 ljudi koji primaju mjesečnu naknadu sa budžeta ili su neki vid pomoći primili u 2017. godini ili ranijih godina,

Ranije su nezadovljstvo ovakvim registrom iskazali bivši tražeći da javno dostupan da javno budu dostupni svi podaci o borcima.

Jedan od zahtjeva su i borački dodaci, a Novalić je kasno sinoć saopštio da FBiH nema dodatnih novčanih sredstava za borce. Na današnjoj konferenciji premijer kaže da će FBiH „unutar granica koji može se pobrinuti da se riješi taj problem”.

Jutros su odblokirani putevi koji su nekadašnji borci blokirali u FBiH. Blokirani su bili ulazi u Sarajevo, te cesta Sarajevo – Konjic, dio magistralnog puta kod Zenice.

Još uvijek je na snazi blokada na petlji Šićki brod kod Tuzle. Nije došlo do bilo kakvih pregovora između njih i predstavnika vlasti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG