Linkovi

RSE: Mine na migrantskoj ruti


Plakati su postavljeni na tromeđi između Crne Gore, BiH i Hrvatske
Plakati su postavljeni na tromeđi između Crne Gore, BiH i Hrvatske

Na putu preko BiH migrantima prijete minska polja, pa su na tromeđi BiH, Hrvatske i Crne Gore postavljena upozorenja.

Potencijalna opasnost migrantima na putu preko Bosne i Hercegovine su minska polja prema granici sa Hrvatskom.

Crveni krst Trebinja i Javna ustanova Ekologija i bezbjednost organizovali su stoga akciju postavljanja plakata na tom području, kako bi migrante upozorili na opasanost.

Plakati su postavljeni na području Zubaca, tromeđe između Crne Gore, BiH i Hrvatske, na ruti koju koriste migranti.

"To je, tačnije, granica između BiH i Hrvatske. Na taj način Crveni krst želi pomoći migrantima, da se ne bi našli u minskom polju, a plakati su na engleskom i arapskom jeziku", kaže sekretar Crvenog krsta Trebinje Aleksandar Koprivica.

Plakate su lijepili Crveni krst Trebinja i Javna ustanova Ekologija i bezbjednost
Plakate su lijepili Crveni krst Trebinja i Javna ustanova Ekologija i bezbjednost

U novoformiranoj ustanovi pri trebinjskoj gradskoj administraciji - Ekologija i bezbjednost - kažu da se to uklapa u njihov opis poslova i da su na ovaj način željeli pomoći ljudima koji traže utočište u zapadnoj Evropi, a koriste ovaj prostor za ilegalne prelaske.

"Cilj je bio obići mjesta za koja pouzdano znamo, na osnovu nekih podataka, kuda migranti dolaze ili prolaze kroz našu teritoriju, s obzirom da postoje mape minskih polja, onda smo ta mjesta obilježili, a to je u reonu Zubci, prema Konavlima, gdje oni najčešće prolaze", pojašnjava direktor ustanove Ekologija i bezbjednost Slavko Bekan.

U Crvenom krstu kažu da im je u akciji pomoglo i lokalno stanovništvo.

"Zajedno sa mještanima Zubaca smo skontali gdje bi to najbolje bilo da se polijepi, da oni ne bi zalutali tim putevima koji su kod nas krševiti i u šikari, da ne bi otišli u minska polja", navodi sekretar Crvenog krsta Trebinje Aleksandar Koprivica.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG