Linkovi

Proces deminiranja u BiH isti kao i prije 15 godina


BiH godišnje izdvaja 75 posto novca manje nego je planirano Strategijom protiv minskog djelovanja 2009-2019
BiH godišnje izdvaja 75 posto novca manje nego je planirano Strategijom protiv minskog djelovanja 2009-2019

Trenutno minski sumnjiva površina iznosi oko 2,3 posto u odnosu na ukupnu površinu Bosne i Hercegovine (BiH). Procjene govore da više od pola miliona stanovništva živi u neposrednoj blizini mina. Proces deminiranja nije poboljšan unazad 15 godina.

Mine su bile uzrok smrti za šest osoba unazad godinu dana, dok je 12 povrijeđeno.

Na Međunarodni dan svjesnosti o minskoj opasnosti koji je danas obilježen na platou ispred zgrade Vijeća ministara BiH, Sezin Sinanoglu, kooridnatorica Ujedinjenih nacija (UN) u BiH, kritikovala je proces deminiranja.

Navodi da se nije smjelo dogoditi da 20 godina od rata ljudi stradaju od mina.

„Da samo jedna osoba pogine od mine, to je previše. Da samo jedna osoba bude ranjena, to je previše”, kazala je ona.

I Državni revizori uputili su niz kritika na institucije ispred kojih je organizovano obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o minskoj opasnosti.

Ured za reviziju institucija BiH je u izvještaju objavljenom prošle godine opisao probleme deminiranja.

Generalna kritika se odnosi da Vijeće ministara i Ministarstvo civilnih poslova nisu uspostavili funkcionalan sistem deminiranja, niti su osigurali novac za sprovedbu strateških ciljeva. Prema revizorima, proces deminiranja nije unaprijeđen u proteklu deceniju i po.

Navode da BiH godišnje izdvaja 75 posto manje sredstava nego što je planirano Strategijom protiv minskog djelovanja 2009-2019. Kažu da operacije čišćenja u potpunosti zavise od donatora.

Prema koordinatorici UN-a, svi u zemlji moraju borbu protiv mina staviti u vrh prioriteta.

Saša Obradović, vršilac dužnosti direktora Centra za uklanjanje mina, nada se da će mine biti iskorijenjene do 2025. godine.

„Država Bosna i Hercegovina mora da aktivnije da se uključi za izdvajanje sredstava za deminiranje”, naveo je on.

Revizori su iznijeli kritike i na račun Centra za uklanjanje mina. Tako u prošlogodišnjem izvještaju navode da nisu osigurali efikasan sistem deminiranja i da ne raspolažu informacijama gdje se sve mine nalaze.

„Postoje slučajevi da su se pronalazile mine ili dešavale nesreće na površinama koje nisu prvobitno okarakterisane kao sumnjive”, navodi se u izvještaju.

Prema revizorima, postoji velika razlika između očekivanih i pronađenih mina u proteklih deset godina. Tako se u sklopu 384 projektna zadatka očekivao pronalazak oko 6,500 mina, a pronađeno je 160.

Centar za uklanjanje mina pratile su i korupcijske afere. Prošle godine je bivši direktor osuđen na deset mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja.

Na platou ispred zajedničkih institucija je organizovana i pokazna vježba spašavanja
Na platou ispred zajedničkih institucija je organizovana i pokazna vježba spašavanja

I dok je BiH potrebno najmanje 30 godina da se očisti od mina, Mozambik je to brže uradio.

„Trebalo im je 20 godina za to, ali su uspjeli uprkos tome da su mnogi govorili da će im trebati 100 godina. Danas je Mozambik slobodan od mina. Nema nikakvog razloga da Bosna i Hercegovina ne bi bila čista od mina”, kazala je ona.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG