Linkovi

Čović i Zvizdić predali Junckeru odgovore na Upitnik koji je uručen prije 14 mjeseci


Dragan Čović i Denis Zvizdić odgovore na EU Upitnik predaje Jean Claude Junckeru, 28. februar 2018.
Dragan Čović i Denis Zvizdić odgovore na EU Upitnik predaje Jean Claude Junckeru, 28. februar 2018.

Bosna i Hercegovina (BiH) je danas predala odgovore na Upitnik kojeg je Evropska komisija uručila prije 14 mjeseci.

Odgovore je predsjedniku Evropske komisije Jean Claude Junckeru u zgradi Predsjedništva BiH predali predsjedavajući Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH Dragan Čović i Denis Zvizdić.

Odgovori na upitnik, kako navodi Direkcija za evropske integracije, daju sliku o političkom, pravnom, društvenom, ekonomskom i administrativnom sistemu države. ​

Prema Čoviću, urađen je ogroman posao, pojasnivši da je u prvih sedam do osam mjeseci, nakon uručenja Upitnika u decembru 2016. godine, trebalo uspostaviti Mehanizam koordinacije, a u narednih šest mjeseci se pristupilo prikupljanjem odgovora.

„Srž važnija od datuma”

Čoivć očekuje da će u narednom periodu na putu ka Evropskoj Uniji (EU) raditi mnogo brže i lakše.

„BiH u svojim rukama drži svoj EU put”, rekao je Čović.

Čović je rekao i da je svjestan šta se sve BiH mora uraditi kako bi postala članica, podsjetivši na raniju izjavu Evropskog komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johnnaesa Hahna da „nema besplatnog ručka”.

Predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker je rekao da je BiH uradila odličan posao, dodavši da je sve urađeno u dosta kratkom roku, odnosno da je proces odgovora trajao oko pola godine.

„Srž je važnija od datuma”, rekao je Juncker.

Predaja Upitnika je uslijedila nakon što je BiH pred sebe ranije postavila četiri roka, dok EU nije određivala nikakve datume.

Juncker nije mogao precizirati datum kada bi BiH mogla postati članica EU, rekavši da će odgovori biti proučeni u narednom periodu, ostavljajući mogućnost za dodatnim pitanjima.

Sve države Zapadnog Balkana su dobile dodatna pitanja, navela je ranije Direkcija za evropske integracije.

Predaji odgovora na evropski upitnik u zgradi Predsjedništva BiH prisustvovao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

„Vjerujem da BiH treba da dobije status kandidata za članstvo u EU, a sve ostalo ćemo vidjeti, kako će se kretati”, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu, prenosi Novinska agencija Republike Srpske.

Odgovori na upitnik daju sliku o državi
Odgovori na upitnik daju sliku o državi

Upitnik, kojeg čine 3.242 pitanja, u decembru 2016. godine predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću je uručio komesar Hahn.

Na Upitniku je radilo više od 1.100 predstavnika svih nivoa vlasti u zemlji. Odgovori na Upitnik napisani su na više od 20.000 stranica.

Od lidera do fenjeraša

Nedavno je objavljena Strategija EU za Zapadni Balkan kojom se potencira šest ključnih oblasti: vladavina prava, sigurnost i migracije, socioekonomski razvoj, transportna i energetska povezanost, digitalna agenda, pomirenje i dobrosusjedski odnosi.

Strategijom nisu određeni datum pristupanja EU. Za BiH konkretno, Strategija planira da ona 2019. godine dobije status kandidatkinje za članstvo u EU.

Nakon toga očekuje se otvaranje pristupnih pregovora o prilagodbi domaćeg zakonodavstva evropskim propisima.

Politički analitičar Ibrahim Prohić ranije u u razgovoru za Slobodnu Evropu da je BiH 2006. godine bila bila lider na Zapadnom Balkanu u procesu pristupanja EU.

„Najkraće rečeno, BiH je od lidera na putu ka Evropskoj uniji, gdje je bila 2006. godine došla na status fenjeraša. Da nije Kosova, bila bi na posljednjem mjestu. To je logična konsekvenca”, rekao je Prohić.

Suzbijanje korupcije je uslov EU

Cristian Dan Preda, Sarajevo 2007.
Cristian Dan Preda, Sarajevo 2007.

Cristian Dan Preda, izvjestilac za Bosnu i Hercegovinu pri Evropskom parlamentu, prošle sedmice na konferenciji u Banja Luci rekao da sa trenutnim nivoom korupcije BiH ne može postati članica EU.

„Nemoguće je da BiH s ovim nivoom korupcije, koji sada ima, postane članica EU”, rekao je Preda, pranijela je Federalna novinska agencija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG