Linkovi

CRNADAK: Umjesto strategija za borbu protiv korupcije, EU sada očekuje optužnice, suđenja i presude


Strategija za Zapadni Balkan zvanično je predstavljena jučer u Strasbourgu.
Strategija za Zapadni Balkan zvanično je predstavljena jučer u Strasbourgu.

O Strategiji Europske unije (EU) za Zapadni Balkan danas su zvanično govorili predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i ministar vanjskih poslova Igor Crnadak.

Za ministra vanjskih poslova suštinska stvar u Strategiji koja može BiH dati „vjetar u leđa” jesu šest ključnih oblasti, među kojima i vladavina prava.

Crnadak kaže da je dobro to što je to posebno naglašeno za BiH, jer je vladavina prava i borba protiv korupcije najveći problem u zemlji.

„Problem sa korupcijom se preliva i na ekonomiju i na investicije i na odlazak mladih ljudi i na jedan osjećaj opšte bezperspektivnosti i pesimizma”, kaže ministar.

Prema njegovom tumačenju, poruka EU glasi: „Da se umjesto raznih strategija, ovakvih planova, onakvih planova, očekuje akcija. A to znači optužnice, suđenja, presude, da se ljudima vrati vjera u institucije i u to da će ovdje zaista zavladati pravna država.”

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, 11. januar 2018.
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, 11. januar 2018.

​Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić je, kaže, vidio dvije ključne odrednice. Prva, pojašnjava on, je „jasna i nedvosmislena” poruka da Zapadni Balkan ostaje strateški važan za EU, te da će biti intezivirane aktivnosti evropskih institucija u integrisanju Zapadnog Balkana u EU, kao i da će biti povećani svi fondovi.

Druga činjenica, kako je rekao predsjedavajući Vijeća ministara BiH, jeste da su vrata EU otvorena za sve zemlje bez bilo kakvih preferencija, dodavši da je 2025. godina nije rok, već cilj za svaku od zemalja Zapadnog Balkana.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, 7. februar 2018.
Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, 7. februar 2018.

Dok brzina realizacije uslova koje postavlja EU zavisi od političara, Zvizdić kaže da će biti uspostavljeni mehanizmi koji će značiti da niti jedna neće moći praviti blokade oko ulaska u EU.

EU u Strategiji potencira šest ključnih oblasti: vladavina prava, sigurnost i migracije, socioekonomski razvoj, transportna i energetska povezanost, digitalna agenda, pomirenje i dobrosusjedski odnosi.

Kada je riječ o vladavini prava u BiH, brojne kritike upućuju se pravosuđu u vezi borbe protiv korupcije. Zamjenik ambsadorice Sjedinjenih Američkih Država Paul Horowitz kazao je prošle sedmice da je razočaravjuće nizak broj uspješno procesuiranih predmeta visoke korupcije, naglasivši da je hitno potrebno da se stvari na tom polju mijenjaju u suprotnom pravcu.

Politički analitičar Ibrahim Prohić podsjetio je u razgovoru za Slobodnu Evropu da je BiH 2006. godine bila bila lider na Zapadnom Balkanu u procesu pristupanja EU.

„Najkraće rečeno, BiH je od lidera na putu ka Evropskoj uniji, gdje je bila 2006. godine došla na status fenjeraša. Da nije Kosova, bila bi na posljednjem mjestu. To je logična konsekvenca”, rekao je Prohić.

Zvizdić podsjeća da je BiH Upitnik Europske komisije trebala predati još 2009. godine. Šef Delegacije EU Lars Gunnar Wigemark je kazao jučer da očekuje da će BiH odgovore na Upitnik poslati do kraja ovog mjeseca. Odgovori na Upitnik pripremaju se više od godinu dana.

Govoreći o tome da u Strategiji nisu precizno navedeni datumi za svaku zemlju, Crnadak kaže da se time šalje poruka „da nastavak puta zavisi samo i isključivo od nas”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG