Linkovi

Kako će BiH biti tretirana novom strategijom proširenja za Zapadni Balkan?


Zastava Europske unije
Zastava Europske unije

Vjerodostojna perspektiva proširenja za Zapadni Balkan naziv je strategije koja će biti predstavljena 6. februara, piše portal European Western Balkans.

Finalni tekst Strategije bit će prezentovan na plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta u Strasbourgu.

Nakon što Johannes Hahn, komesar sa evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenu, predstavi Strategiju Vjerodostojna perspektiva proširenja za Zapadni Balkan pred poslanicima Evropskog parlamenta, ona će biti i javno objavljena.

Radio Slobodna Evropa imao je uvid u nacrt ove strategije.

U dijelu koji se tiče Bosne i Hercegovine (BiH), u nacrtu se navodi da će BiH status kandidata za Europsku uniju (EU) dobiti 2019. godine, a da pristupne pregovore otvara 2023. godine.

U odnosu na zemlje Zapadnog Balkana, BiH zaostaje na putu da postane članica EU.

Nacrt dokumenta predstavlja najoptimističniji scenario u vremenskom smislu za svaku zemlju Zapadnog Balkana.

Političari, a ne međunarodna zajednica, odgovorna je za napredak BiH, rekao je nedavno šef Misije Europsku sigurnost i saradnju (OSCE) Bruce Berton kazao je u razgovoru za Federalnu novinsku agenciju (FENA).

Iako su političari obećavali u prošloj godini aktivaciju Akcionog plana za članstvo u Sjevernoatlantski savez (NATO), to se nije dogodilo.

Nedavno je objavljen i Prvi Izvještaj Komiteta za međunarodne odnose Kuće lordova pri britanskom parlamentu o Zapadnom Balkanu za predviđeni period 2017-2019. a u kojem se navodi:

„Jedan učesnik na okruglom stolu koji smo održali rekao je da svaki političar u BiH ima ‘oko sedam rečenica’ o EU koje ponavlja po potrebi, ali da njihova predanost nije otišla dublje.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG