Linkovi

HAHN: Srbija i Crna Gora sljedeće članice EU, Juncker dolazi u BiH


Johannes Hahn, Commissioner for European Neighbourhood Policy & Enlargement Negotiations
Johannes Hahn, Commissioner for European Neighbourhood Policy & Enlargement Negotiations

Srbija i Crna Gora će, najvjerovatnije biti sljedeće članice Evropske unije i to moguće do 2025. godine, izjavio je Johannes Hahn, evropski komesar za proširenje u intervjuu agenciji Reuters.

Evropska unija planira pokrenuti diplomatske aktivnosti da ubrza pristupanje šest država zapadnog Balkana, uključujući i BiH, u EU, a nakon četiri godine slabog napretka.

"Vrijeme je da završimo posao iz 1989. godine, a 2025. godinu smo postavili kao cilj za Srbiju i Crnu Goru što je ambiciozan, ali realan cilj" rekao je Hahn, aludirajući na pad Berlinskog zida.

"Ili ćemo izvoziti stabilnost u regiju ili ćemo uvoziti nestabilnost", rekao je Hahn.

Najavio je posjetu Srbiji nakon što Evropska komisija objavi novu strategiju proširenja 6. februara, nakon čega će predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker posjetiti sve države regije zapadnog Balkana s namjerom da im pruži podršku.

Hahn će podršku za novi plan tražiti i u Washingtonu gdje će se susresti sa zvaničnicima američke administracije i State Departmenta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG