Linkovi

Katalonija proglasila nezavisnost


Katalonski parlament tajnim je glasanjem svakoga poslanika odlučio većinom da se aktivira deklaracije o nezavisnosti i proglasi Katalonska republika.

Dnevnik El Periodico koji izlazi u Barceloni sa naslovnice je ionako danas poručio “Jednostrana deklaracija o nezavisnostii doviđenja”. Ispred zgrade pralaneta u Barceloni okupljeno mnoštvo koje je za nezavisnost.

Istodobno u Madridu na sjednici Senata na kojem Narodna stranka premijera Mariana Rajoya ima aposlutnu većinu vodi se rasprava i po svemu sudeći ishod glasanje o suspendiranju autonomije Katalonije je predvidiv

Rajoy je pozvao na smirenost i rekao da će se uvesti red i zakon u Kataloniju. Ono što je nepredvidivo jeste kako će primjena člana 155 španjolskog ustava odraziti na funkcioniranje regionalne administracije, i kako će reagirati Katalonci. Mnogi ističu da su spremni na građanski neposluh. Mnogi će izaći na ulice, kao što se dogođalo i proteklih dana - oni koji se protive nezavisnosti, ali i oni koji jesu za odvajanje od Španjolske.

Nakon odluke u senatu Rajoyu predstoji da sa svojim kabinetom dogovori prve mjere o izravnoj upravi nad Katalonijom. Ona uključuje raspuštanje vlade u Barceloni, predsjednika i potpredsjednika, te direktnu superviziju nad katalonskim policijskim snagama, financijama i javnim medijima.

“Po mom mišljenju nema alternative. U situaciji poput ove jedino što možemo i što trebamo uraditi je primjeniti zakon. Zato imamo član 155 Ustava. Prvo što ću predložiti je održavanje izbora u Kataloniji. Raspustiti ćemo katalonski parlament i vladu, a španjolska vlada će biti zadužena za raspisivanje izbora u roku od najviše šest mjeseci. Moja je namjera da se oni održe što je prije moguće”, rekao je Rajoy u obraćanju Senatu.

Rajoy je optužio katalonsku vladu da je podijelila obitelji i samo društvo. Mnogi već pate, jer je neizvjesnost odvela mnoge poslove izvan regije.

U četvrtak je katalonski predsjednik Carles Puigdemont otklonio mogućnost raspisivanje prijevremenih izbora i rekao da će odluku o daljnjim koracima donijeti parlament koji ima mandat da raskine veze sa Madridom na temelju referenduma o nezavisnosti koji je održan 1. oktobra.

Podsjetimo, na referendum se odazvalo 43 posto Katalonaca, a oni koji se protive nezavisnosti bojkotirali su ga. Referendum je Madrid proglasio ilegalnim, a specijalne policijske snage pokušale su referendum spriječiti koristeći se prekomjernom silom.

U Kataloniji živi 16 posto građana Španjolske, 25 posto španjolskog izvoza je iz Katalonije, ova regije ostvaruje 19 posto BDP Španjolske.

Analitičari upozoravaju da je ovo najteža kriza u Španjolskoj od smrti diktatora Franciska Franka prije 42 godine, kada je zemlje krenula demokratski putem.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG