Linkovi

Evropska komisija poziva na dijalog u vezi referenduma u Kataloniji


Katalonac Raimon Castellvi protestuje ispred Evropske komisije u Briselu nakon referenduma o nezavisnoti Katalonije
Katalonac Raimon Castellvi protestuje ispred Evropske komisije u Briselu nakon referenduma o nezavisnoti Katalonije

Glasanje na referendumu u Kataloniji koji su španski državni organi proglasili nelegalnim okonačno je, a katalonske vlasti su saopštile da je Katalonija glasala za nezavisnost.

Istovremeno, Evropska komisija saopštila je da je katalonski referendum nelegalan, ali je osudila nasilje španske policije, ističući da nasilje ne može biti instrument politike.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker će razgovarati sa španskim premijerom Mariano Rajoyom.

Brisel je pozvao obje strane na dijalog.

Portparol regionalne vlade Katalonije Jordi Turull je rekao novinarima da je 90 posto od 2,26 miliona Katalonaca koji su glasali u nedjelju, zaokružilo "Da" na glasačkim listićima, za nezavisnost.

Rekao je da je skoro osam posto birača odbacilo nezavisnost, a ostatak glasačkih listića je bilo prazno ili nevažeće. Dodao je je da se prebrojava još 15.000 glasačkih listića.

Katalonski lider Carles Puigdemont​ rekao je u televizijskom obraćanju da "imamo pravo na nezavisnu državu, u formi republike".

Katalonska nacionalna skupština pozvala je građane da ne napuštaju biračka mjesta dok god se ne završi brojanje glasova.

Prethodno su glasačke kutije odnijete su na tajne lokacije na prebrojavanje, a katalonska vlada najavila je da će tužiti Madrid pred međunarodnim sudovima zbog policijskog nasilja.

Najmanje 840 osoba povrijeđeno je u sukobima policije i demonstranta u pokušaju španskih vlasti da spriječe održavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije.

Španski premijer Mariaonu Rajoy, borac protiv katalonske autonomije i referenduma o nezavisnosti, nije se oglašavao do konačanja glasanja, a onda se pojavio i poručio da "nikakv referendum nije održan u Kataloniji".

Rekao je i da velika većina Katalanaca nije željela da učestvuje u današnejm referendumu i da su se pridržavali zakona, dodajući da se nada da će katalonski lideri odustati od separtističkih ciljeva i vratiti se u političku normalu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG