Linkovi

BiH

Ambasada SAD-a u sedmodnevnoj borbi protiv korupcije u BiH


Građani odgovaraju na anketu policije u Sarajevu
Građani odgovaraju na anketu policije u Sarajevu

Otvaranjem informativnih štandova u Sarajevu i još četiri grada u Bosni i Hercegovini (BiH), ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) je počela sedmodnevne aktivnosti povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, koji se obilježava se 9. decembra. Tužioci poručuje građanima da „zlata vrijedi” prijava korupcije na vrijeme.

Policija anketira građane o korupciji u tržnom centru u Sarajevu. Građani odgovaraju na pitanja da li bi prijavili korupciju, koje institucije smatraju najmanje, a koje najviše korumpiranim, da li im je tražen mito...

Ova današnja akcija odvijala se u sklopu aktivnosti Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini.

Paul Horowitz, zamjenik šefa Misije SAD-a u BiH
Paul Horowitz, zamjenik šefa Misije SAD-a u BiH

„Na šta će se fokusirati ova sedmica? Fokusirat će se na podizanje nivoa svijesti o sredstvima za borbu protiv korupcije, o transparentnosti i o informisanju javnosti o tome šta je potrebno za borbu protiv korupcije u BiH”, kaže Paul Horowitz, zamjenik zamjenik šefa Misije SAD-a u BiH.

Izvještaj Ministarstva sigurnosti BiH za prošlu godinu konstatuje podatke Obavještajno-sigurnosne agencije BiH da je korupcija prateća pojava u svim sferama nezakonitog poslovanja.

Zloupotreba službenog preovladava kao najčešće krivično djelo, navodi se Izvještaju.

„Korupcija krade od građana BiH sve ono u čemu treba da uživaju, a to je ekonomski razvoj, to je otvaranje novih radnih mjesta i to je svijetlija i bolja budućnost”, kaže Horowitz.

Sarajevska policija podsjeća svoju aplikaciju na web stranici koja nudi anonimni način prijave korupcije, ali i putem telefona 122.

„Sve naše organizacione jednicie u okviru MUP-a su dužni zaprimiti prijave krivičnih djela protiv korupcije, kao i za svaka druga krivična djela”, kaže Mevludin Halilović, komesar policije Kantona Sarajevo.

U sarajevskom tužilaštvu smatraju da je prijava korupcija na vrijeme je da dobar put do osuđujuće presude.

„Nama su da tako kažem zlata vrijedni prijavitelji korupcije koji se odluče na

to i na podnošenje blagovremen prijave”, kaže Sanin Bogunić, tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Dok ohrabruje građane na prijavu korupcije, on govori o zaštitnim mjerama za svjedoke.

„U skladu za Zakonom o zaštiti svjedoka pod prijetnjom i ugroženih svjedoka

Sanin Bogunić, šef Odjela za kriminal i korupciju sarajevskog tužilaštva
Sanin Bogunić, šef Odjela za kriminal i korupciju sarajevskog tužilaštva

imamo mjere zaštite kojima u potpunosti možemo zaštiti u konačnici identitet prijavitelja korupcije”, pojašnjava tužilac Bogunić.

Ipak, kada se zna identitet prijavitelja korupcije, to može donijeti problem poput mobinga. Jedan slučaj završen je tragično u Tuzli prije dvije godine. Alma Šehović koja je upozoravala na nezakonitosti odlučila se na samoubistvo, nakon što je postala žrtva mobinga.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG