Linkovi

BiH

MINISTARSKA INFORMACIJA: Mito u sferi investicija


Policijske agencije su zabilježile 685 koruptivnih krivičnih djela u 2016. godini (ilustrativna fotografija
Policijske agencije su zabilježile 685 koruptivnih krivičnih djela u 2016. godini (ilustrativna fotografija

Podaci Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (BiH) kažu da je korupcija prateća pojava u svim sferama nezakonitog poslovanja.

Uočeni su slučajevi da su državni službenici tražili mito kao protivuslugu za svoje redovne poslove u sferi investicija, navodi se u Informaciji Ministarstva sigurnosti BiH za 2016. godinu.

„Što je jedan od uzroka smanjenja priliva stranih investicija u prethodnoj godini”, konstatuje se u Informaciji.

Invalidske penzije

Zloupotrebe su uočene i kod ostvarivanja prava građana.

„Pa je tako nezakonitim radnjama više uvezanih lica, među kojima su zdravstveni i administrativni radnici, ali i kriminogena lica koja se pojavljuju kao posrednici, omogućeno nezakonito sticanje dobiti u dodjeli invalidskih penzija, a istovremeno se uticalo na finansijko opterećenje Zavoda za penzijsko osiguranje.

Primjećeno je i osnivanje firmi i udruženja koje se prijavljuju za razne pozive za finansiranje projekata, a koje ne potroše dobiveni novac u namijenje svrhe.

Prikupljeni su podaci i o angažmanu policije „za nesmetan transport različite robe”, a koja je nema popratnu dokumentaciju.

Pogodnosti za osuđenike

U Informaciji se govori i o korupciji u zatvorima. Navodi se da uposlenici zatvora za novac omogućuju pritvorenicima i osuđenicima pogodnosti.

„Službenici olakšavaju kriminalnim licima premještaje u određene ćelije i u organizacione jedinice zavoda koje su poluotvorenog tipa, kao i ranije izlaske na slobodu”, stoji u Informaciji.

Kada je riječ o registrovanom koruptivnom ponašanju, policijske agencije su zabilježile 685 takvih krivičnih djela u 2016.

„Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, te ovlaštenja u privredi preovladavaju kao najčešća krivična djela”, navodi se u Informaciji.

Agencija za borbu protiv korupcije zaprimila je prošle godine 139 informacija o koje ukazuju na korupciju koja je u BiH široko raspotranjena. Inforamcije su proslijeđene policijskim agencijama i tužilaštvima.

O Informaciji će naredne sedmice raspravljati poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG