Linkovi

BiH

SARAJEVO: Nakon protesta premijerove prijetnje


Horor azil Prača
Horor azil Prača

Protesti za zaštitu napuštenih pasa naljutili su lokalnog premijera koji je odgovornost za višegodišnji nemar i nerad lokalnih vlasti pokušao prebaciti na aktiviste. Njegov istup pratili su brojni primjeri govora mržnje i pozivanja na protivzakonita ubijanja pasa.

Kantonalni premijer Elvedin Konaković sa svoje Facebook stranice najavio je "još intenzivnije aktivnosti", nakon što je više stotina građana i aktivista iz nekoliko zemalja u subotu protestovalo protiv zlostavljanja i nezakonitog ubijanja i mučenja psa u Sarajevu, koje traje već nekoliko godina.

U svojoj objavi je odgovornost za višegodišnji nemar vlasti da napuštenim životinjama omoguće humana skloništa, pokušao prebaciti na aktiviste i građane koji su protestovali. Kao krivce je označio i "neke novinare" ne navodeći njihova imena, a za koje tvrdi da "izmišljaju".

U Facebook nastupu, čestom načinu njegove komunikacije sa javnošću, Konaković je iznio i tvrdnje da je "65 posto napuštenih pasa zaraženo opasnim bolestima, te da su kontaminirali čak 75 posto dječijih igrališta".

FB post u kojem lokalni premijer "odgovornima smatra aktiviste" a ne sebe
FB post u kojem lokalni premijer "odgovornima smatra aktiviste" a ne sebe

Lokalni premijer se i ranije u nekoliko navrata pozivao na navodna stručna istraživanja prema kojima napušteni psi predstavljaju zaraznu opasnost po zdravlje ljudi.

Glas Amerike je u januaru 2017., nakon tvrdnji premijera i ministra privrede da je čak više od 90 posto napuštenih pasa zaraženo opasnim bolestima, tražio pristup podacima koji bi to potvrdili.

65.000 KM za istraživanje koje je "pokazalo" da su napušteni psi "zarazni"

U odgovoru koji smo u februaru 2017. prema Zakonu o slobodi pristupa informacijama dobili od Veterinarskog fakulteta u Sarajevu stoji da će podaci biti publikovani u "naučnom časopisu" ne navodeći o kojem časopisu se radi, te da nam nisu u mogućnosti prije objavljivanja otkriti rezultate istraživanja, jer se to navodno kosi sa "naučnim standardima".

U odgovoru je navedeno i da je novac za istraživanje "Monitoring infektivnih i parazitarnih bolesti zoonotskog tipa u populaciji napuštenih pasa u Kantonu Sarajevo" obezbjedila upravo vlada koju vodi Konaković i da se radi o cifri od 65.000 KM.​

Odgovor veterinarskog fakulteta
Odgovor veterinarskog fakulteta

Do danas je nepoznato da li su i u kojoj naučnoj publikaciji objavljeni pomenuti podaci te da li su i naučno verifikovani. Veterinarskom fakultetu uputili smo novi zahtjev za pristup informacijama i u očekivanju smo odgovora u zakonskom roku od 15 dana.

Redukcije vode neuporedivo veća opasnost od pasa

Ekološki aktivista Anes Podić je ukazao na podatke koji pokazuju da je zagađena voda u Sarajevu, potaknuta redukcijama, značajno veća opasnost od navodno zaraženih pasa:

"U statistici zaraznih bolesti Kantona Sarajevo prati se učestalost pojave četiri zoonoze - bolesti koje se sa zaraženih životinja mogu prenijeti na ljude: Bruceloze, ehinokokoze, Q groznice i hemoragične groznice.

Od ove četiri, od pasa se jedino može dobiti ehinokokoza - bolest koju izazivaju parazitski crvi. Nakon infekcije, obično protekne nekoliko godina do pojave prvih simptoma i dijagnoze bolesti.

Od 2011. do danas, u Kantonu Sarajevo su zabilježena ukupno četiri slučaja ehinokokoze. Posljednji slučaj zabilježen je 2014.

U istom periodu, Kanton Sarajevo je drugi najgori kanton u Federaciji Bosne i Hercegovine, nakon Bosansko-podrinjskog, po broju slučajeva enterokolitisa. Samo su u ovoj godini zabilježena nova 1.564 slučaja.

U 2016. su u FBiH zabilježena i tri smrtna slučaja kao posljedica enterokolitisa.

Jedan od čestih puteva prenosa uzročnika enterokolitisa je i kontaminirana voda za piće.

Još od 2010. vode Vrela Bosne i rijeke Bosne su redovno kontaminirane fekalnim bakterijama i drugih patogenima i dovoljna su male greške u tretmanu vode da se oni pojave i kod krajnjih potrošača.

Drugi ogromni rizik su redovne redukcije kada pad pritiska u cijevima omogućava pojavu niza patogena i drugih polutanata u vodovodnom sistemu, koje tzv. rezidualni hlor može samo dijelom otkloniti. Ukupan broj oboljelih od enterokolitisa u Sarajevu vjerovatno je daleko veći."

Prema navedenom, opasnost za građane Sarajeva više hiljada puta je veća od zaraze zbog redukcija vode nego od navodno zaražene populacije napuštenih pasa.

Govor mržnje i na premijerovom profilu

Nakon vijesti o protestima za zaštitu napuštenih pasa na socijalnim mrežama su se pojavili brojni primjeri govora mržnje. Neki od njih i na FB stranici sarajevskog kantonalnog premijera.

Na osnovu odgovornosti funkcije koju obavlja, govor mržnje, pozive na protivzakonita ubistva i zlostavljanja napuštenih životinja na njegovoj Facebook stranici Konaković je dužan prijaviti policiji i tužilaštvima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG