Linkovi

BiH

SARAJEVO, MOSTAR, WASHINGTON: Protesti protiv ubijanja pasa i korupcije


Psi u azilu Prača, novembar 2016. godine
Psi u azilu Prača, novembar 2016. godine

Sarajevo, Mostar i Washington danas protestuju za human odnos prema psima, ali i protiv korupcije u vlasti. U ova tri grada bit će skrenuta pažnja na okrutan ljudski odnos prema psima - mučenje, izgladnjivanje, ubijanje...

Protesti dolaze nakon prošlomjesečnih izvještaja odvođenju i ubijanju 20 pasa iz zloglasnog azila u Prači, za koji volonteri kažu da je to logor.

„Boksovi su bili bukvalno prazni, krv u njima. Pasa nema. Radnici nam priznali da su psi odvedeni. U policiji smo sa saznali prilikom rutinske kontrole, dvoje kola veterinarske stanice je došlo, uzeli su 20 pasa i od tad im se gubi svaki trag. Svi brišu ruke od toga: 'Nismo mi, nismo mi!'. Pasa nema, svakog tog psa znamo u glavu”, kazao je ranije za Glas Amerike Fahrudin Bravo, koji često odlazi u azil u Prači.

Organizatori protesta traže da se odmah počne primjenjivati Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja.

Zahtijevaju obustavu hvatanja i ubijanja pasa, kontrolu i zatvaranje svih skloništa finansiranih javnim novcem koja ne ispunjavaju uslove, prisustvo veterinara skloništima i evidencije pasa i dozvola pristupa volonterima, kažnjavanje kreatora grobnica ubijenih pasa.

Traže i raskid ugovora za azil u Prači i formiranje novog skloništa. Azil u Prači vodi firma Murai komerc.

U Sarajevo na proteste dolaze ljudi iz regije i svijeta. Protesti u Sarajevu ispred Parlamenta BiH i Mostaru na Španskom trgu su zakazani za 12 sati.

Pet sati poslije po našem vremenu, počet će okupljanje u Washingtonu ispred Ambasade Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama. Na Facebook stranici Glas Amerike - Studio Washington možete uživo pratiti protest u Washingtonu, zakazan za 17 sati po našem vremenu.

U ovo vrijeme prošle godine, novinar Glasa Amerike je napravio priču o sarajevskim psima.

Priča o sarajevskim psima
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:39 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG