Linkovi

BiH

Ured za veterinarstvo BiH: Azil u Prači za pet godina obišli samo jednom


Pas u azilu Prača
Pas u azilu Prača

Od uspostavljanja azila za napuštene životinje u Prači, 2012. godine, pa do danas, službenici državnog Ureda za veterinarstvo to mjesto horora za napuštene životinje, posjetili su samo jednom.

To se desilo 07.08.2015 kada su utvrdili da azil ne zadovoljava uslove za izvoz pasa u EU.

Nehumanim uslovima u azilu i pored brojnih medijskih izvještaja koji su godinama ukazivali na okrutnost i kršenje Zakona o zaštiti životinja BiH, u Uredu za veterinarstvo BiH nisu se bavili.

Novinarima Glasa Amerike bilo je potrebno nekoliko sedmica i procedura prema Zakonu o slobodi pristupa informacijama, da dođu do odgovora na tri pitanja o aktivnostima Ureda kada je u pitanju azil u Prači.

Odgovor koji je iz Ureda za veterinarstvo BiH stigao, iako nepotpun jer sadržava dokumentaciju koja ga potkrijepljuje, pokazuje da se ova državna institucija, potčinjena Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u svojim aktivnostima, nije bavila navodima i napisima o višegodišnjem zlostavljanju i istrebljivanju napuštenih pasa.

Prema odgovoru iz Ureda za veterinarsvo BiH nadležna je kantonalna inspekcija iz Goražda. U očekivanju smo odgovora ove institucije o tome šta su u proteklim godinama uradili da spriječe nehuman tretman životinja u Prači i kršenje Zakona o njihovoj zaštiti.

Odgovori Ureda za veterinarstvo BiH
Odgovori Ureda za veterinarstvo BiH

XS
SM
MD
LG