Linkovi

NATO vježba u Tuzli prilika za lekcije zaštite i spašavanja


Logo vježbe
Logo vježbe

NATO terenska vježba na području Tuzle počinje iduće sedmice, a danas je u Sarajevo održana prezentacija za ambasadore zemalja učesnica.

Više od 1.400 učesnika iz 34 zemlje učestvovat će na vježbi „Bosna i Hercegovina 2017”, kojom se daje odgovor na prirodne katastrofe.

Ova NATO civilna vježba bit će održana od 25. do 29. septembra na području Tuzle.

„Vježba se organizira u svrhu provjere sposobnosti civilnih i vojnih struktura u BiH za planiranje velikih vježbi, resursa kao i provjera kapaciteta za odgovor na nesreću”, pojašnjava Ministarstvo sigurnosti BiH.

Vježbom se simuliraju nesreće, ugroženost građana i imovine. Za BiH je ovo prilika da se nauče nove lekcije koje se tiču zaštite i spašavanja, rekao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Ambasador Slovačke Jan Pšenica kazao je da ovo prilika za novim iskustvima kako za BiH, tako i za druge zemlje. Dodao je da organizacija vježbe može poslužiti kao primjer da BiH može biti lider u regionalnoj i međunarodnoj saradnji. Ambasada Slovačke je kontakt ambasada NATO-a u BiH.

Predstavnici Ministarstva za unutrašnju sigurnost Sjedinjenih Američkih Država (SAD) također će učestvovat na terenskoj vježbi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG