Linkovi

BiH

Vojna vježba NATO-a u BiH: Spašavanje od poplava i zemljotresa


Više od 1.200 učesnika iz 34 NATO zemlje, te 15 drugih zemalja četiri dana uvježbavaće scenarij istovremene odbrane od poplava i zemljotresa.

Vježba se zove "Bosna i Hercegovina 2017." i provešće se u i oko grada Tuzle od 25. do 29. septembra.

"NATO i partnerske zemlje vježbaju mehanizme za reagovanje u situacijama katastrofe koje imaju za cilj poboljšati njihovu sposobnost efikasne saradnje u hitnim situacijama. Vježba će takođe pridonijeti jačanju sposobnosti domaćina da efikasno koordinira međunarodne operacije reagovanja u slučaju katastrofe", objašnjava se u informaciji Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, jednog od organizatora vježbe.

"Izbor kombinovanog scenarija poplave i zemljotresa povezan je s tipom geoloških i ekoloških izazova sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina. Nažalost, ova zemlja se već suočavala sa prirodnim katastrofama. Poplave i klizišta uništili su velike dijelove Bosne i Hercegovine 2014. godine. Više od 40 zemalja i nekoliko međunarodnih organizacija pružilo je podršku u tim kriznim trenucima. Na zahtjev Ministarstva sigurnosti BiH, civilni tim NATO-a bio je raspoređen u Bosnu i Hercegovinu u julu 2014. Jedna od preporuka tima bila je organizacija treninga i civilno-vojnih međunarodnih vježbi u budućnosti.

To je prilika za NATO i partnerske zemlje da poboljšaju međusobnu operativnost u širokom rasponu operacija, uključujući spašavanje od poplava, urbano pretraživanje i spašavanje i zaštitu u slučaju hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih prijetnji."

U vježbi će učestvovati i Predstavnici Ministarstva za unutrašnju sigurnost Sjedinjenih Američkih Država (SAD) a ranije je najavljeno da će vježbu posmatrati i američki podsekretar za nauku i tehnologiju u Ministarstvu za unutrašnju sigurnost Villiam N. Bryan.

"Ovo je sedamdeseta terenska vježba koju je sproveo Euro-atlantski koordinacijski centar za odgovor na katastrofe (EADRCC) od 2000. godine, a prvi put da je domaćin vježbe Bosna i Hercegovina", navodi se iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG