Linkovi

Ministarstvo za unutrašnju sigurnost SAD-a na terenskoj vježbi u Tuzli


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Predstavnici Ministarstva za unutrašnju sigurnost Sjedinjenih Američkih Država (SAD) učestvovat će na terenskoj vježbi ovog mjeseca u Tuzli, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH).

Vježbu organizuje Euroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe i Ministarstvo sigurnosti BiH, a bit će održana od 25. do 29. septembra.

„Globalne prijetnje i humanitarne krize sa kojima se suočavamo danas nemaju granice”, kaže američki podsekretar za nauku i tehnologiju u Ministarstvu za unutrašnju sigurnost Villiam N. Bryan.

Vježba se organizuje u sklopu partnerstva između Ministarstva za unutrašnju sigurnost SAD-a, Sjevernoatlantskog saveza (NATO) i partnerskih zemalja sa namjerom da se razvije pilot sistem za koordinaciju u slučaju kriznih situacija na zapadnom Balkanu.

Sistem počiva na platformi za razmjenu informacija među spasiocima, naziva Komandni sistem za incidente sljedeće generacije.

Uz BiH, svoje timove za testiranje Komandnog sistema za incidente sljedeće generacije imat će Hrvatska, Makedonija i Crna Gora.

Vježbu u Tuzli posmatrat će podsekretar Bryan, zajedno sa direktorom za istraživanje i razvoj Josephom Martinom i timom evaluator Ministarstva za unutrašnju sigurnost SAD-a.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG