Linkovi

Direkcija EI: Popunjavanje Upitnika još traje, malo neusaglašenih odgovora


BiH: Evropske integracije
BiH: Evropske integracije

Komplikovani proces odgovaranja Bosne i Hercegovine na Upitnik Evropske komisije još traje. U fazi je tzv. tehničke finalizacije a interni rok istekao je 01. septembra.

Prema informacijama Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine,

"Tehnička finalizacija, između ostalog, podrazumijeva usaglašavanje sadržaja odgovora, metodološko ujednačavanje podataka, dopunu odgovora nedostajućim informacijama i eventualnim promjenama i referiranje na izvore informacija.

Po primitku svih izvještaja, Direkcija će pripremiti presjek stanja i o njemu informisati Komisiju za evropske integracije, koja će odrediti daljnje postupanje."

Odgovore čiji sadržaj radne grupe ne usaglase preuzeće Komisija za evropske integracije i po potrebi ostala tijela u sistemu koordinacije, stoji u saopćenju Direkcije za evropske integracije BiH.

"Prema trenutno raspoloživim informacijama neusaglašenih odgovora je malo u odnosu na ukupan broj i nijedan se dio upitnika posebno ne ističe u tom smislu."

Komisija za evropske integracije će tehnički finalizirane i usaglašene odgovore dostaviti koordinatorima procesa integrisanja na svim nivoima na potvrdu, a nakon čega počinje njihovo prevođenje na engleski jezik.

"Završetak cjelokupnog posla, između ostalog, ovisi o dinamici rada ostalih tijela u sistemu koordinacije na usaglašavanju sadržaja pitanja, brzini kojom će odgovori biti potvrđeni, broju angažovanih prevodilaca i sl. "

O Upitniku

Upitnik je jedan od formalnih instrumenata Evropske komisije na osnovu koga se priprema mišljenje o zahtjevu za članstvo u EU. Cilj upitnika je da pruži sveobuhvatan i detaljan pregled političkog, pravnog, ekonomskog i administrativnog sistema države koja je podnijela zahtjev za članstvo u EU.

Bosna i Hercegovina je Upitnik koji sadrži nešto više od 3000 pitanja dobila u decembru 2016. godine.

Nakon što pošalje odgovore, Evropska komisija (EK) će ih analizirati, te pripremiti mišljenje o članstvu (AVIS), koje se dostavlja Evropskom parlamentu i Vijeću Evropske Unije.

Vijeće EU razmatra mišljenje EK i donosi, u najboljem slučaju, zaključak o dodjeli statusa kandidata, što na političkom nivou treba da potvrdi i Evropsko vijeće.

U procesu pripreme i trenutku u kojem se Bosna i Hercegovina nalazi, važniji element je kvalitet odgovora nego njihova brzina stav je u Direkciji za evropske integracije Bosne i Hercegovine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG