Linkovi

Stigao upitnik iz EU: Hoće li bh. političari ometati proces odgovora?


Pitanjima se testira spremnost BiH (Fotografija preuzeta sa stranice Direkcije za evropske integracije)
Pitanjima se testira spremnost BiH (Fotografija preuzeta sa stranice Direkcije za evropske integracije)

Upitnik, kojeg čine 3.242 pitanja, danas je Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn uručio Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH).

Upitnik je uslov za pripremu mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo BiH u Evropsku uniju (EU). Pitanja raspoređena kroz poglavlja, između ostalih, odnose se na politiku, ekonomiju, vladavinu prava…

Spremnost BiH sada je na testu. Odgovori na neka pitanja zavisit će i od dogovora političara. Evropska komisija očekuje da upitnik bude ispunjen i poslan u narednih šest mjeseci.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da odgovori predstavljaju glavni uslov za kandidatski status BiH u EU. Politička neslaganja, kaže Zvizdić, mogla bi utjecati na proces odgovora na određena pitanja.

”Moja bojazan je samo vezana za brojne političke nesuglasice kojima svjedočimo u posljednje vrijeme. Ja se iskreno nadam da se političke blokade, politička uvjetovanja neće vezivati za evropski put Bosne i Hercegovine, niti će usporiti rad institucija na pripremi odgovora na pitanja koja smo dobili iz upitnika”, kazao je Zvizdić.

Han i Zvizdić (Preuzeto sa stranice Vijeća ministara)
Han i Zvizdić (Preuzeto sa stranice Vijeća ministara)

Putem Mehanizma koordinacije, kako kaže Zvizdić, odgovori će biti modelirani na način „da će Bosna i Hercegovina jednim glasom govoriti prema Evropskoj komisiji”.

Komesar Han kaže da će odgovori biti test za institucije u BiH. Nada se da će nakon uručivanja upitnika doći porasta stranih investicija kako je to bio slučaj u drugim zemljama.

Broj pitanja u upitniku nije isti za svaku državu. Hrvatska je dobila je 4.560 pitanja, Makedonija 4.666, Albanija 2.228, Crna Gora 2.178, a Srbija 2.483. Ove države su Evropskoj komisije odgovore poslale u rasponu od dva do četiri mjeseca.

Iz Direkcije za evropske integracije kažu da Evropska komisija, nakon što analizira odgovore, može dostaviti dodatna pitanja u cilju razjašnjenja. Navode da su Hrvatska, Makedonija, Albanija, Crna Gora i Srbija dobile takva pitanja.

XS
SM
MD
LG