Linkovi

Svijet umjetnosti, bez granica


Jedno od najvećih dostignuća Interneta je mogućnost posjeta interesantnim mjestima putem računara ili pametnog telefona - a to iskustvo je sad uveliko obogaćeno tehnologijom za virtualnu realnost.

Svijet umjestnosti, bez granica
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Aplikacija koju je dizajnirala jedna njujorška startap firma, Woofbert, ima za cilj da otvori vrata i omogući pristup najpoznatijim umjetničkim galerijama svijeta. Slijedi prilog novinara Glasa Amerike, George-a Putića.

Mnogo ljudi posjećuje daleka mjesta na Internetu koristeći sajtove kao što su Google Earth, i drugi.

Ali korištenjem tehnologije virtualne realnosti čovjek ima osjećaj da je zaista na licu mjesta. To je iskustvo koje firma Woofbert želi svakome približiti ko je zainteresiran za umjetnost, kaže suosnivačica firme Elizabeth Reede, sa kojom smo razgovarali putem Skype-a.

"Mi iskreno govorimo o demokratizaciji pristupa nevjerovatnom blagu koje postoji u tim galerijama, i učenju o njima", izjavila je Elizabeth Reede koja je i generalni direktor firme Woofbert.

U ovom trenutku korisnici nove aplikacije mogu posjetiti samo šest muzeja i galerija, među njima i londonsku galeriju Courtauld, sa bogatom kolekcijom impresionističkih umjetničkih djela.

Gledaocu se mogu kretati po prostoru pokretanjem svoje glave. Mogu koristiti i virtualni iPad za dodatne informacije. Virtualni posjetioci mogu uživati u tim djelima i kroz animiranu umjetnost.

Ova aplikacija funkcionira sa svim poznatim vizorima i pametnim telefonima. Plan je da se sve galerije povežu pa da lako može prelaziti iz jedne u drugu.

"Posjetilac će moći obilaziti British museum putem Woofbert-a, pa preći u Prirodoslovni muzej u Londonu, ili u neku galeriju u New York-u, ili Washingtonu, i to bez prekida", objašnjava Elizabeth Reede.

Izložbeni prostori su snimljeni specijalnim kamerama visoke rezolucije.

"Prava čarolija će nastati onda kad naš tim inžinjera spoji svu ovu masivnu količinu podataka i pretvori ih i virtualnu realnost, u nešto što više nije prosta simulacija", nastavlja gospođa Reede.

Aplikacija se zasad može dobiti besplatno, ali sa porastom broja dodanih galerija, Woofbert namjerava naplatiti nominalnu ulaznicu. Novi sadržaj će se dodavati svakih 6 do 8 tjedana.


XS
SM
MD
LG