Linkovi

Zvizdić prekida svaki kontakt sa hrvatskim ambasadorom u BiH


Arhiv - Denis Zvizdić

Denis Zvizdić, koji je još uvijek predsjedavajući Vijeća ministara BiH, saopštio je da neće više kontaktirati sa ambasadorom Hrvatske u BiH Ivanom Del Vechiom.

Razlog tome je taj što je Del Vechio, kaže Zvizdić, prisustvovao obilježavanju 9. januara kao Dana RS.

Ustavni sud BiH 2015. godine je zaključio da je 9. januar kao Dan RS neustavan praznik.

O tome da prekida bilo kakav kontakt sa hrvatskim ambasadorom u BiH, Zvizdić je javnost obavijestio putem Twittera, smatrajući da se radi o diplomatskom skandalu i nedobronamjernom činu.

Zvizdić obnaša dužnost prvog čovjeka Vijeća ministara BiH jer vlast na državnom nivou još nije formirana. Nakon Općih izbora u BiH, Zvizdić je dobio novu funkciju u Parlamentu BiH.

Na neustavnoj proslavi prisustvovao je i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

N1 prenosi neslužbenu informaciju da je premijer Hrvatske Andrej Plenković pozvao hrvatskog ambasadora u BiH na razgovor u Zagreb, upravog zbog prisustva na obilježavanju Dana RS.

Slobodna Evropa javlja da je potez Del Vechija samovoljan, odnosno bez znanja Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske.

Na sve ovo uslijedila je i reakcija dvojice ministara u Vladi Hrvatske.

HRVATSKA: Ministri osuđuju hrvatskog ambasadora u BiH
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00

Ivan Del Vechio neće da kaže šta je radio u Banja Luci 9. januara, dok negira da je bio na proslavi neustavnog praznika, prenosi Klix.

Vlasti RS-a su 9. januar slavile na banjalučkim ulicama, a čemu je prisustvovala je i premijerka Srbije Ana Brnabić. Na neustavnom Danu RS bio je i ruski ambasador u BiH Petar Ivancov.

XS
SM
MD
LG