Linkovi

Zvaničnik na Mauiju podnio ostavku poslije kritika da nije oglasio sirene za opasnost


Ostaci grada Lahaine poslije fatalnih požara, 11. august 2023.
Ostaci grada Lahaine poslije fatalnih požara, 11. august 2023.

Administrator Uprave za vanredne situacije okruga Maui, Herman Andaya, koji se suočio sa kritkama stanovništva i medija zbog načina na koji je upravljano katastrofalnim požarima, podnio je ostavku.

U vatrenoj stihiji na Havajima poginulo je najmanje 111 ljudi, a stotine se vode kao nestale.

U zvaničnom saopštenju šefa okruga Maui Richarda Bissena, za ostavku Andaye se navode zdravstveni razlozi.

"S obzirom na ozbiljnost krize sa kojom se suočavamo, moj tim i ja ćemo postaviti nekoga na ovu ključnu poziciju što je prije moguće“, rekao je Bissen.

Ostavka se desila dan nakon što se Andaya prvi put pojavio u javnosti, a više od nedjelju dana nakon požara koji je napravio štetu od 5,5 milijardi dolara.

Stanovnici Mauija su se požalili da se sirene za opasnost nisu oglasile tokom požara i da nisu bili upozoreni. Andaya je na konferenciji za novinare objasnio da je takva odluka donijeta jer bi sirene bile "neefikasne i zbunjuće".

Herman Andaya, šef Uprave za vanredne situacije na ostrvu Maui na konferenciji za novinare.
Herman Andaya, šef Uprave za vanredne situacije na ostrvu Maui na konferenciji za novinare.

"Građani su obučeni da bježe u više predjele kada čuju sirene. Da smo ih oglasili, ljudi bi otišli ka planini, u ovom slučaju - pravo u požare", rekao je Andaya.

Agencija AP je objavila da je zakazivanje sistema za uzbunu bio samo jedan od pogrešnih poteza u komunikaciji nadležnih, što je doprinijelo haosu.

Havaji imaju jedan od najvećih sistema sirena za opasnost na svijetu. Napravljen je posle cunamija 1946. koji je na Velikom ostrvu ubio najmanje 150 ljudi, i koristi se i u slučaju požara.

Državna tužiteljica Havaja, Anne Lopez, najavila je da će nezavisna organizacija sprovesti istragu o odgovoru vlade na katastrofu i da će ta istraga vjerovatno trajati mjesecima.

Avery Dagupion, čiji je dom uništen u požaru, jedan je od onih koji nisu dobili upozorenje da se sklone.

On je ukazao na saopštenje gradonačelnika Bissena od 8. augusta i rekao da je požar pod kontrolom. To je, smatra Dagupion, ljudima dalo osjećaj sigurnosti.

Međutim, gradonačelnik i guverner Havaja Josh Green, odbacili su te kritike i istakli da su i vatrogasci izgubili kuće u požaru.

Raseljeni se sada nalaze u hotelima.

Uzrok požara i dalje se istražuje. Ali, Havaji su pod sve većim rizikom od prirodnih katastrofa - posebno požara, pokazala je analiza dokumenata Agencije za vanredne situacije (FEMA).

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG