Linkovi

Zvaničnik BiH u posjeti Ukrajini na godišnjicu ruske agresije


Saša Magazinović (lijevo) i Ruslan Stefančuk u Kijevu, 24. februar 2024.
Saša Magazinović (lijevo) i Ruslan Stefančuk u Kijevu, 24. februar 2024.

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSVE) Saša Magazinović susreo se u Kijevu sa predsjednikom Parlamenta Ukrajine Ruslanom Stefančukom, saopšteno je u subotu iz Parlamenta BiH.

Magazinović boravi u posjeti Ukrajini povodom obilježavanja druge godišnjice pune invazije Ruske Federacije na Ukrajinu.

Kako se navodi, Magazinović je tokom susreta "potvrdio solidarnost sa ukrajinskim narodom", uz ocjenu da ruska agresija na Ukrajinu nije samo rat protiv te zemlje "nego da predstavlja atak na cijelu Evropu".

"Stefančuk je izrazio posebnu zahvalnost Bosni i Hercegovini na dosadašnjoj podršci, te istaknuo da se nada da će obje države u narednom periodu imati krupne iskorake na evropskom putu", saopštio je Parlament BiH.

Magazinović je prisustvovao i brifingu Vojne obavještajne službe Ukrajine, kojeg su za predstavnike parlamenata zemalja Evropske unije (EU) i šefove delegacija država članica Vijeća Evrope organizirali šef Vojne obavještajne službe Ukrajine general Kiril Budanov i njegov zamenik Vadim Skibitski.

Tokom posjete glavnom gradu Ukrajine, Magazinović i drugi šefovi delegacija sastali su se i sa stalnom predstavnicom predsjednika Ukrajine na Krimu Tamilom Taševom, a razgovoru je prisustvovala i čelnica Krimske Platforme Maria Tomak.

"Sagovornice su informirale Magazinovića o pripremama zakona za period nakon okončanja okupacije Krima. U razgovoru je značajna pažnja posvećena kršenju ljudskih prava ljudi koji žive na okupiranoj teritoriji, te pritiscima i pravosudnom progonu političkih neistomišljenika, u čemu, kako je rečeno, ekspertiza Savjeta Evrope može biti veoma korisna", navodi se u saopštenju.

Ukrajina 24. februara obilježava dvije godine otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo totalnu invaziju na Ukrajinu. Taj potez osudile su zapadne zemlje, a Ujedinjene nacije su velikom većinom glasale za podršku ukrajinskom teritorijalnom integritetu i suverenitetu. EU i SAD uvele su niz sankcija Kremlju i poslovnim subjektima povezanim sa ruskim režimom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG