Linkovi

Zvaničnik: Biden je poslao S. Arabiji protivraketne presretače Patriot


Pripadnik američkih zračnih snaga stoji u blizini raketne baterije Patriot u zračnoj bazi Prince Sultan u al-Kharju, Saudijska Arabija, 20. februar 2020.
Pripadnik američkih zračnih snaga stoji u blizini raketne baterije Patriot u zračnoj bazi Prince Sultan u al-Kharju, Saudijska Arabija, 20. februar 2020.

Sjedinjene Američke Države su posljednjih sedmica prebacile značajan broj presretača protivraketnog sistema Patriot u Saudijsku Arabiju dok Bidenova administracija nastoji ublažiti ono što je bila tačka napetosti u sve komplikovanijim američko-saudijskim odnosima.

Visoki zvaničnik administracije potvrdio je u nedjelju navečer da su presretači poslani u Saudijsku Arabiju. Zvaničnik, koji je pod uvjetom anonimnosti razgovarao o odluci koja nije formalno objavljena, rekao je da je ta odluka u skladu s obećanjem predsjednika Joea Bidena da će "Amerika imati leđa naših prijatelja u regionu".

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan osudio je u nedjelju snage Huti u Jemenu nakon što su pokrenuli jedan od svojih najintenzivnijih napada bespilotnim letjelicama i projektilima na kritične energetske objekte Saudijske Arabije, izazivajući požar na jednom mjestu i privremeno prekinuvši proizvodnju nafte na drugom.

Associated Press je u septembru izvijestio da su SAD premjestile svoj vlastiti Patriot odbrambeni sistem iz zračne baze Princ Sultan izvan Rijada, iako se Kraljevstvo i dalje suočava sa zračnim napadima jemenskih Huti pobunjenika.

Kraljevstvo je insistiralo da su presretači ključni za njihovu odbranu od napada Huta. Saudijci su u zastoju u ratu sa Hutima od marta 2015.

U vrijeme kada su američki Patriot sistemi izmješteni iz Kraljevstva, zvaničnici administracije rekli su da je promjena u odbrambenim sposobnostima napravljena dijelom zbog želje da se suoče sa onim što američki zvaničnici vide kao nadolazeći "sukob velikih sila" s Kinom i Rusijom. Zvaničnici Pentagona su istakli da SAD održavaju desetine hiljada snaga i robustan položaj snaga na Bliskom istoku, što predstavlja "neke od naših najnaprednijih zračnih snaga i pomorskih sposobnosti".

Odluku da se pojača opskrba Saudijske Arabije presretačima prvi je izvijestio The Wall Street Journal.

Odnosi između SAD-a i Saudijske Arabije su zategnuti otkako je Biden preuzeo dužnost. Predsjednik je odbio da ima direktne kontakte sa prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom i uklonio je Hute sa liste označenih terorističkih grupa.

Bidenova administracija je prošle godine objavila obavještajni izvještaj sa kojeg je skinuta povjerljivost u kojem se zaključuje da je prijestolonasljednik, sin kralja Salmana i poznat kao MBS, ovlastio tim saudijskih sigurnosnih i obavještajnih službenika koji su ubili novinara Jamala Khashoggija u oktobru 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Ubistvo Khashoggija, kritičara MBS-a, izazvalo je globalnu osudu. Prijestolonasljednik insistira da nije bio umiješan u operaciju koju su izveli saudijski operativci.

U nedavnom intervjuu za The Atlantic, prijestolonasljednika su pitali da li Biden pogrešno razumije nešto o njemu. On je odgovorio: "Jednostavno, nije me briga" i da je na Bidenu da razmišlja "o interesima Amerike" kada vaga svoje odnose sa Saudijskom monarhijom.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG