Linkovi

Zvaničnici o uklanjanju srušenog mosta u Baltimoreu: Kao da pomjeramo Kip slobode


Brod zaglavljen u ruševinama mosta Frensis Skot Ki u Baltimoru (AP/Mike Pesoli)
Brod zaglavljen u ruševinama mosta Frensis Skot Ki u Baltimoru (AP/Mike Pesoli)

Luka u Baltimoreu otvorila je privremeni kanal za pojedina plovila i barže koje su ostale zaglavljene nakon rušenja mosta, ali zvaničnici upozoravaju da će za potpunu obnovu komercijalne plovidbe biti potrebno vrijeme.

Pomorski saobraćaj iz Baltimorea blokiran je otkako je teretni brod "Dali" udario u noseći stub mosta Francis Scott Key, pošto mu je nestalo struje. Most se potpuno urušio i poginulo je šestero radnika koji su u trenutku rušenja popravljali rupe na asfaltu.

Timovi američke Obalske straže i države Maryland pokušavaju da što prije otvore luku, najveću za uvoz automobila i izvoz poljoprivredne i građevinske opreme.

Ali, da bi se to desilo, prvo moraju da sklone brod "Dali" koji stoji zaglavljen u ruševinama mosta, zajedno sa 4.000 kontejnera i 21 članom posade koji je tamo od incidenta.

Kako bi ilustrovali šta ih čeka, zvaničnici su rekli da im je trebalo skoro 10 sati da sklone 200 tona otpada - što kažu da je relativno mali dio.

Guverner Marylanda Wes Moore
Guverner Marylanda Wes Moore

"Govorimo o nečemu što je veličine Kipa slobode", rekao je guverner Marylanda Wes Moore na konferenciji za novinare."Razmjere ovog projekta su ogromne i čak i najmanji zadaci djeluju kao veliki."

Ispod površine vode, posao je kompleksniji nego što su zvaničnici mogli da zamisle, rekao je admiral Obalske straže SAD jer je otpad dodatno zatamnio ionako mutnu vodu.

Zvaničnici nisu rekli koliko će vremena biti potrebno za raščišćavanje luke.

U ponedjeljak je obnovljen ograničeni saobraćaj nakon otvaranja privremenog kanala. Prvo plovilo koje je tuda prošlo je šlep sa baržama goriva za Sekretarijat za odbranu, objavila je Obalska straža. Druga plovna ruta biće otvorena narednih dana.

Predsjednik SAD Joe Biden će posjetiti Baltimore u petak, rekla je portparolka Bijele kuće.

Bidenova administracija je pomogla u raščišćavanju novcem koji je odmah dala državi Maryland kao pomoć, a radi i sa Kongresom kako bi most bio ponovo izgrađen iz federalnog budžeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG