Linkovi

Zvaničnica Pentagona u posjeti BiH: SAD doniraju 23 miliona dolara Oružanim snagama BiH


Laura Cooper u posjeti BiH
Laura Cooper u posjeti BiH

Sjedinjene Američke Države će donirati 23 miliona dolara pomoći za razvoj helikopterskih kapaciteta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, potvrdila je u srijedu u Sarajevu zamjenica pomoćnika američkog ministra odbrane za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju Laura Cooper.

Dodatnih 500.000 dolara će biti usmjereno za izgradnju informacionog centra za cyber sigurnost u Domu oružanih snaga BiH.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine je primilo u službenu posjetu predstavnicu američkog ministarstva odbrane te su u Sarajevu vođene bilateralne odbrambene konsultacije.

“Posljednje bilateralne odbrambene konsultacije su vođene 2016. godine u Washingtonu, a ovo je prvi put od 2014. da se održavaju u Sarajevu. Imali smo visoke zvanice iz ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država i Komandne vojske SAD-a u Europi, koje pokazuju koliko su današnje konsultacije važne za Ameriku. Zahvalna sam američkim predstavnicima koji su učestvovali u današnjim razgovorima, predstavnicima za odbrambenu saradnju, Institutu za upravljanje, US Army, Europskoj komandi vojske SAD za specijalne operacije, Obavještajnoj agenciji Ministarstva odbrane BiH te Nacionalnoj gardi savezne države Maryland. Razgovarali smo o zajedničkim sigurnosnim izazovima i kako ih možemo riješiti, kao i o pojačanju daljih napora i razvitku Ministarstva odbrane BiH. Naši timovi će nastaviti raditi na tome zajedno. Današnji razgovori su istaknuli snagu zajedništva između armija BiH i SAD-a i daljim naporima ka razvitku odnosa”, izjavila je Cooper.

Predstavnica američkog Ministarstva odbrane je kazala kako su Oružane snage BiH jedna od uspješnih priča u zemlji s multientičkom organizacijom usmjerenom na sigurnost svih građana.

“Jedan od izazova na putu ka razvoju je bilo usvajanje budžeta BiH te podržavam njegovo nedavno usvajanje. OSBiH moraju imati dovoljno sredstava za moderniziranje opreme te kako bi se mogle brinuti o svojim pripadnicima. Nastavit ćemo razvijati saradnju i u drugim oblastima, poput pješadijskih grupa, lake pješadije i izgradnje kapaciteta u cyber sigurnosti”, navela je Cooper.

Osvrnula se i na invaziju Rusije na Ukrajinu te izjavila da se Bosna i Hercegovina i Europa nalaze u veoma važnom periodu.

“Sve se promijenilo nakon invazije Rusije na Ukrajinu. Sjedinjene Američke Države podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. U koordinaciji s partnerima širom svijeta, nastojat ćemo podržavati Ukrajinu da odbrani svoje teritorije”, zaključila je.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić smatra kako je posjeta američke zvaničnice veoma važna za Bosnu i Hercegovinu jer je Cooper desna ruka generala američke vojske Austina S. Millera.

“Nastavljamo program opremanja OSBiH helikopterima i to s 23 miliona dolara pomoći od SAD-a. Uradit ćemo savremeni informacioni centar u Domu OSBiH, a SAD učestvuju s 500.000 dolara. To će biti jedan od najsavremenijih centara na ovom prostoru”, istaknuo je Podžić.

Zamjenica pomoćnika američkog ministra odbrane i sutra će boraviti u Sarajevu, gdje će se voditi razgovori o jačanju odbrambene saradnje i pružanju podrške Oružanim snagama BiH.

Sastancima prisustvuju i stručnjaci iz oblasti odbrane iz američke Odbrambene obavještajne agencije, Agencije za odbrambenu i sigurnosnu saradnju, Instituta za upravljanje bezbjednošću, Europske komande Oružanih snaga SAD-a, Komande specijalnih operacija u Europi, Vojske SAD-a u Europi i Africi, te Nacionalne garde Maryland.

XS
SM
MD
LG