Linkovi

Zvaničnici: Požar u Kaliforniji će možda divljati do septembra


Spaljeni automobili u požaru Ranch, dijelu požara Mendocino kompleks, u Spring Valley u blizini Clearlake Oaksa, u sjevernoj Kalirofniji, 7. avgusta 2018.

Zvaničnici u Kaliforniji upozoravaju da možda neće prije septembra biti u mogućnosti da okruže najveći požar u istoriji države, koji se već proširio na oblast veću od Los Angelesa.

Vatrena stihija, poznata kao požar Mendosino kompleks, nastala je od dva odvojena požara koja su gorjela u sjevernom Mendocinu i okrugu Lake, koji su se spojili i od srijede zajednički spalili 1.217 kvadratnih kilometara.

Kalifornijski sekretarijat za šumarstvo i zaštitu od požara (CAL FIRE) saopštio je ranije da očekuje da bi požar mogao da bude u potpunosti opkoljen do 15 avgusta, ali je u srijedu promijenio prognozu na 1. septembar.

Zvaničnici kažu da je 14.000 vatrogasaca, uključujući i zatvorenike i vatrogasce pridošle iz inostranstva, presjeklo linije širenja oko polovine požara, kako bi stavili pod kontrolu požar na oko 160 kilometara sjeverno od San Francisca.

Te linije drže južnu ivicu požara da se ne proširi na nastanjene oblasti istočne strane Clearlakija. Ali, CAL FIRE saopštava da je požar van kontrole na sjeveru i da tutnji ka udaljenim i nenastanjenim oblastima sa gustom šumom, dok vatrogasci bilježe rekordne temperature vazduha.

Požar Mendocino kompleks jedan je od 18 koji su gorjeli u toj državi u srijedu.

U južnoj Kaliforniji, vlasti su uhapsile 51-godišnjeg muškarca osumnjičenog da je podmetnuo vatru povezanu sa požarom u clivlendskom nacionalnom parku, južno od Los Angelesa.

Taj požar, koji se rasplamsao u ponedjeljak, već je spalio 26 kvadratnih kilometara prostora. Tuce koliba je spaljeno, a u nekoliko ruralnih kanjona naložena je obaveza evakuacija. Zvaničnici nisu odmah saoopštili koliko je ljudi ugroženo.

Taj požar je do srijede bio samo pet odsto pod kontrolom.

XS
SM
MD
LG