Linkovi

Sve veća razaranja od požara u Kaliforniji


Vatrogasac trči dok pokušava da spasi kuću, dok požar bjesni kroz Lakeport California, 31. jula 2018.

Rezultat jednog od najgorih požara u istoriji Kalifornije porastao je u srijedu na više od 1.000 uništenih domova i 200 oštećenih.

Dok se vatrogasci bore sa plamenom u blizini grada Redinga, 600 kilometara sjeveroistočno od San Franciska, guverner Jerry Brown rekao je novinarima da će poslati "sve što spasiocima bude zatrebalo" kako bi pomogao.

Tek prvog mjeseca u novoj budžetskoj godini, Kalifornija je potrošila oko 130 miliona dolara u borbi protiv vatrene stihije, što je jedna četvrtina godišnjeg budžeta za borbu protiv požara.

Kalifornijski Sekretarijat za šumarstvo i zaštitu od požara rekao je da je dodatnih 488 objekata, uključujući i ambare i skladišta, takođe uništeno u požaru, koji je sada šesti najrazorniji u istoriji države.

Prognozirane visoke temperature vazduha i suho vrijeme čine borbu za obuzdavanje požara komplikovanijom. Vatrogasci su uspjeli da stave pod kontrolu oko 35 odsto smrtonosnog požara, koji je ubio šestoro ljudi i natjerao 38.000 da se evakuišu.

Dalje na jugu, novi požar izbio je kasno u utorak ugrozivši grad Covelo, u blizini nacionalnog partka Mendocino.

Ta vatra je na oko 64 kilometra sjeverno od mjesta u Mendocinu i okruzima Lake gdje su požari blizanci spalili oblast gotovo tri puta veću od San Franciska, uništivši 14 domova i ugrozivši 12.000.

Služba nacionalnog parka saopštila je u utorak da dolina Yosemite i druge oblasti treba da ostane zatvorena barem do nedelje, zbog teškog dima požara u Fergusonu. Zatvoreni su od 25. jula.

To je najduže zatvaranje Yosemite od 1997, kada su poplave zatvorile park na gotovo dva mjeseca.

XS
SM
MD
LG