Linkovi

Sve veća razaranja od požara u Kaliforniji


Vatrogasac trči dok pokušava da spasi kuću, dok požar bjesni kroz Lakeport California, 31. jula 2018.
Vatrogasac trči dok pokušava da spasi kuću, dok požar bjesni kroz Lakeport California, 31. jula 2018.

Rezultat jednog od najgorih požara u istoriji Kalifornije porastao je u srijedu na više od 1.000 uništenih domova i 200 oštećenih.

Dok se vatrogasci bore sa plamenom u blizini grada Redinga, 600 kilometara sjeveroistočno od San Franciska, guverner Jerry Brown rekao je novinarima da će poslati "sve što spasiocima bude zatrebalo" kako bi pomogao.

Tek prvog mjeseca u novoj budžetskoj godini, Kalifornija je potrošila oko 130 miliona dolara u borbi protiv vatrene stihije, što je jedna četvrtina godišnjeg budžeta za borbu protiv požara.

Kalifornijski Sekretarijat za šumarstvo i zaštitu od požara rekao je da je dodatnih 488 objekata, uključujući i ambare i skladišta, takođe uništeno u požaru, koji je sada šesti najrazorniji u istoriji države.

Prognozirane visoke temperature vazduha i suho vrijeme čine borbu za obuzdavanje požara komplikovanijom. Vatrogasci su uspjeli da stave pod kontrolu oko 35 odsto smrtonosnog požara, koji je ubio šestoro ljudi i natjerao 38.000 da se evakuišu.

Dalje na jugu, novi požar izbio je kasno u utorak ugrozivši grad Covelo, u blizini nacionalnog partka Mendocino.

Ta vatra je na oko 64 kilometra sjeverno od mjesta u Mendocinu i okruzima Lake gdje su požari blizanci spalili oblast gotovo tri puta veću od San Franciska, uništivši 14 domova i ugrozivši 12.000.

Služba nacionalnog parka saopštila je u utorak da dolina Yosemite i druge oblasti treba da ostane zatvorena barem do nedelje, zbog teškog dima požara u Fergusonu. Zatvoreni su od 25. jula.

To je najduže zatvaranje Yosemite od 1997, kada su poplave zatvorile park na gotovo dva mjeseca.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG