Linkovi

Zoran Tegeltija novi predsjedavajući Vijeća ministara. Slijedi slanje Programa reformi BiH u NATO savez


Zoran Tegeltija
Zoran Tegeltija

Zastupnički dom Parlamenta BiH potvrdio je većinom glasova imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Prethodno je Tegeltiju za prvog čovjeka Vijeća ministara imenovalo Predsjedništvo BiH, a potvrđivanje u Parlamentu bila je naredna procedura.

Danas je pred parlamentarcima Tegeltija, član SNSD-a, rekao je da su evropski put BiH, migrantska kriza, poboljšanje ekonomije i zapošljavanje mladih nešto na čemu će raditi.

„Više od godinu dana BiH nije uspjela da formira vlast. Obaveza je da u narednom periodu radimo kako bismo nadoknadili izgubljeno vrijeme”,rekao je Tegeltija, prenosi Slobodna Evropa.

Ko je Zoran Tegeltija?

Tegeltija je u prošlosti bio osuđivan zbog nesavjesnog rada u službi.

Nakon što je u Parlamentu BiH potvrđeno imenovanje Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara, slijedi slanje dokumenta nazvanog Program reformi BiH u sjedište NATO-a.

Upravo je put BiH ka NATO savezu bio razlog zbog kojeg državni nivo vlasti nije formiran više od godinu dana.

Političari isu mogli pronaći dogovor za slanje dokumenta Godišnji nacionalni plan (ANP) u NATO. Političari iz Republike Srpske se zalažu za vojnu neutralnost.

Novi dokument koji bi trebalo Predsjedništvo BiH poslati u NATO nosi naziv Program reformi BiH, ali je sadržaj i dalje nepoznat javnosti.

Taj dokument trebao bi poslan u sjedište NATO-a dan nakon današnje parlamentarne potvrde Tegeltijinog imenovanja na poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović postigli su dogovor da otkažu sjednice o ANP i mandataru, Sarajevo, 20. august 2019.
Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović postigli su dogovor da otkažu sjednice o ANP i mandataru, Sarajevo, 20. august 2019.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić ranije je rekao da će javnost dokument moći vidjeti nakon što se sa sadržajem upoznaju u NATO savezu.

Program reformi BiH je prihvatljiv za NATO, rekao je ranije član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

„Mi smo u proteklih dva mjeseca ovdje u Predsjedništvu BiH radili naporno sa našim prijateljima iz svijeta i sa NATO savezom i došli smo do dokumenta koji će biti dostavljen u NATO savez i koji omogućava nastavak našeg odnosa i saradnje sa NATO savezom”, rekao je Džaferović.

Član Predsjedništva Milorad Dodik također je ranije izjavio da se Programom reformi ne prejudicira članstvo BiH u NATO.

XS
SM
MD
LG