Linkovi

Bivša ministarka kulture FBiH Zora Dujmović oslobođena optužbe za zloupotrebu


Zora Dujmović (Foto: N1)
Zora Dujmović (Foto: N1)

Općinski sud u Sarajevu je prvostepenom presudom oslobodio krivice Zoru Dujmović, bivšu federalnu ministricu kulture i sporta, da je zloupotrijebila položaj prilikom zapošljavanja savjetnika 2015. i 2016. godine.

Dujmović je nepravosnažno oslobođena krivice da je u periodu od 1. juna 2015. do 1. jula 2016. godine, postupajući u svojstvu službene osobe, kao federalna ministrica kulture i sporta svjesno propustila utvrditi da li četiri osobe ispunjavaju uvjete za poziciju savjetnika, već je po obavljenom razgovoru s navedenim kandidatima potpisala rješenja o postavljenju.

Kako se navodi u optužnici, osobe koje su postavljene na ove pozicije nisu ispunjavale uvjete propisane Pravilnikom o unuštrašnjoj organizaciji Ministarstva.

Sudija Denis Kurtović je pri izricanju presude naveo da, prilikom ocjene dokaza, Sud nije našao izvan razumne sumnje subjektivni element krivičnog djela i umišljaja.

“Nije sporno da su postavljeni za savjetnike. Iz dokaza proizilazi da je takve odluke donijela Dujmović kao službena osoba, ali ključni dokazi iz kojih proizilazi znanje Sud nije našao dokazanim jer nije izveden ni jedan dokaz”, naveo je sudija Kurtović.

On je rekao da je Sud razmišljao o prekvalifikaciji krivičnog djela u korist optužene, jer navod iz optužnice “svjesno propustila da utvrdi” nije obilježje krivičnog djela “zloupotreba položaja ili ovlaštenja”. Kako je pojasnio, trebalo je da stoji “znala da ne ispunjavaju uslove”.

Iz izjava saslušanih svjedoka, odnosno savjetnika koji su imenovani, kako je rekao Kurtović, proizilazi da su izvršili intervju ali tom prilikom nije bilo govora o uslovima, i upućeni su u pravnu službu kako bi donijeli potrebne dokumente.

Sudija je kazao da ostalim saslušanim svjedocima Sud nije mogao pokloniti vjeru.

Dujmović je oslobođena plaćanja sudskih postupaka.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Kantonalnom sudu u Sarajevu.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG