Linkovi

Potvrđena optužnica protiv federalne ministrice kulture i sporta


Zora Dujmović (Foto: N1)
Zora Dujmović (Foto: N1)

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv federalne ministrice kulture i sporta Zore Dujmović, koja se tereti da je od polovine 2015. do polovine 2016. zaposlila četiri savjetnika koji nisu ispunjavali uvjete propisane Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji.

Na taj način im je pribavljena korist u vidu zaposlenja, stoji u optužnici.

Prema optužnici Tužilaštva Kantona Sarajevo, Dujmović je od 1. juna 2015. do 1. jula 2016. godine na području Kantona Sarajevo, postupajući u svojstvu službene osobe, kao ministrica kulture i sporta u Vladi Federacije BiH, u namjeri da M.B., A.K., A.T. i G.L. pribavi korist, svjesno iskoristila svoj službeni položaj i postupila protivno pravilima službe.

Kako se navodi u optužnici, prilikom donošenja odluke o izboru kandidata za savjetnike, znajući da kao ministrica ima ovlaštenje da imenuje i razrješava savjetnike, svjesno je propustila da utvrdi da li M.B., A.K., A.T. i G.L. ispunjavaju uvjete za poziciju savjetnika. Ona je, nakon obavljenog razgovora s navedenim kandidatima, izdala usmenu instrukciju Odjelu za opće i kadrovske poslove da za iste pripreme rješenja o postavljenju za savjetnike, što su oni i učinili.

“Nakon toga je Zora Dujmović potpisala rješenja o postavljenju savjetnika ministra za pomenute osobe, iako isti nisu ispunjavali uvjete za poziciju savjetnika ministra propisane Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta, pa je takvim svjesnim i voljnim postupanjem omogućila pomenutim savjetnicima zasnivanje radnog odnosa, pribavivši im korist kroz zaposlenje”, navodi se u optužnici.

Dujmović je optužena zbog krivičnog djela “zloupotreba položaja ili ovlaštenja” po četiri tačke optužnice.

Postupajuća tužiteljica predložila je za glavni pretres saslušanje sedam svjedoka i izvođenje 26 materijalnih dokaza.

U narednom periodu će se zakazati ročište za izjašnjenje o krivnji pred Općinskim sudom u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG