Linkovi

Žestoke borbe za Soledar


Ukrajinska vojska u blizini Soledara, 11. januar 2023.
Ukrajinska vojska u blizini Soledara, 11. januar 2023.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Malyar rekla je u četvrtak da se u Soledaru vode žestoke borbe, ali da se ukrajinske snage drže.

Malyar je govorila dan nakon oprečnih tvrdnji o tome ko je kontrolisao grad na istoku Ukrajine.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin u srijedu je rekao kako ne može potvrditi izvještaje da je Soledar pao ruke Rusa.

Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke grupe Wagner, rekao je u srijedu da su njegove snage zauzele cijeli rudarski grad i ubile 500 ukrajinskih vojnika u teškim borbama.

Nekoliko minuta kasnije, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da se borbe nastavljaju.

Rusi "pokušavaju da se pretvaraju da je dio našeg grada Soledara... neka vrsta ruskog posjeda", rekao je on u video obraćanju. "Ali borbe se nastavljaju."

U saopćenju na Facebooku, ukrajinski generalštab je rekao da ruske snage trpe velike gubitke. Rusija pokušava da zauzme grad rudnika soli od augusta zbog njegovih slanih pećina i blizine Bakhmuta.

To područje je aktivno poprište sukoba, pa je teško nezavisno procijeniti situaciju na terenu.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da general Valerij Gerasimov, načelnik Generalštaba, preuzima komandu nad snagama u Ukrajini. General Sergej Surovikin, koji je na tom mjestu bio tri mjeseca, sada će biti zamjenik Gerasimova.

Britansko Ministarstvo odbrane ocenilo je taj potez kao "indikator sve veće ozbiljnosti situacije sa kojom se Rusija suočava, i jasno priznanje da kampanja nije u skladu sa strateškim ciljevima Rusije".

Neke informacije su stigle od Reutersa i AFP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG