Linkovi

Četvrti Ženski marš: Kritika Trumpove politike, jednakost polova i prava žena


"Stop prisilnim deportacijama" i "Ovako izgleda demokratija", neke su od poruka koje su uputili učesnici četvrtog po redu "Ženskog marša" na ulicama glavnog grada Sjedinjenih Država - Vašingtona.

Građansko okupljanje odvijalo se u sklopu tradicionalne manifestacije, prvi put održane 2017, dan pošto je aktuelni predsjednik SAD-a Donald Trump, položio zakletvu i preuzeo dužnost.

Istovjetni skupovi, na kojima se okupljaju hiljade učesnika, održali su se širom Sjedinjenih Američkih Država. Zalažu se za jednakost među polovima i veća prava za žene - ukazujući na manjkavosti zvanične politike koju vodi aktuelni predsjednik države. Takođe, iskazuju podršku reformama u imigracionoj sferi, zdravstvu, ukazali su i na značaj zaštitite životne sredine. Traže i veća prava LGBTQ zajednice, jednakost među rasama i slobodu vjeroispovijesti.

“Ovo je posljednji marš prije predsjedničkih izbora 2020. godine”, izjavila je, uoči okupljanja, jedna od organizatorki manifestacije Isa Nojola.

“2020. godine imamo šansu da dovršimo ono što smo započeli prije tri godine i smijenimo Trumpa sa dužnosti", rekla je Nojola.

Zaštitni znak manifestacije, koja se održala četvrtu godinu zaredom, su heklane ljubičaste kape koje učesnici nose protestujući protiv politike i vrijednosti za koje se zalaže i sprovodi predsjednik Donald Trump.

Nakon prvog marša – politička pitanja nastavila su da budu centralna tema okupljanja narednih godina: 2018. u Nevadi fokus je bio na registraciji birača. 2019. tema je bila izbor 102 žene u Predstavnički dom na kongresnim izborima – što nikada ranije nije zabilježeno.

Više demokratskih pretendenata za predsjedničku nominaciju na izborima 2020. prisustvovali su na manifestacijama u više američkih gradova.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG