Linkovi

Žene u Americi moći će da dobijaju pilule za abortus poštom


Lijekovi koji se koriste za indukovanje abortusa, mifepristone i misoprostol.
Lijekovi koji se koriste za indukovanje abortusa, mifepristone i misoprostol.

Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je da se tablete za indukovanje abortusa mogu slati poštom, odnosno da žene koje žele da prekinu ranu trudnoću medikamentima, ne moraju da odlaze kod ljekara u ordinaciju.

Ova odluka stiže u trenutku kada američki Vrhovni sud razmatra slučaj države Mississippi koja želi da ograniči pravo na abortus, a mnogi se plaše da bi odluka u korist restrikcija mogla da ugrozi pravo na aboruts u SAD zagarantovano presudom Roe protiv Wadea iz 1973.

Lijekovi za indukovanje abortusa, mifepristone i misoprostol koji se piju u kombinaciji, daju se ženama koje žele da prekinu ranu trudnoću, a koriste se i za liječenje žena koje su imale više pobačaja.

Do sada su žene morale da odlaze ljekaru kako bi dobile ovaj lijek, koji je u SAD odobren od 2000. godine. Međutim, zbog pandemije je privremeno obustavljeno pravilo da mora da se ide u ordinaciju, a sada je FDA potvrdila da to nije potrebno.

To praktično znači da pacijentkinje ne moraju da odlaze u kliniku da bi abortirale, već mogu virtuelno da se sastanu sa ljekarom, a da im se lijek pošalje poštom. Takođe se omogućava ženama koje nemaju novca ili žive na selu gdje nema klinika za abortus, da prekinu trudnoću ako to žele.

Ova odluka je donijeta u trenutku kada mnoge američke države donose striktne zakone o zabrani abortusa, a jedan od najrigozornijih ima Texas, gdje građani mogu da tuže klinike koje rade abortuse posle 6. nedjelje trudnoće.

Međutim, žene u tim državama neće moći da dobijaju pilule za abortus poštom, jer zakoni saveznih država imaju primat u odnosu na odluku FDA, ali mogu da otputuju u državu u kojoj je to dozvoljeno i da im pilula stigne na adresu koju zatraže. Države New York i California su već objavile da će davati pilule za abortus i ženama iz drugih američkih država.

Odluka FDA unosi novi momenat u debatu o zabrani abortusa u SAD.

Organizacije koje su protiv abortusa ocijenile su da je FDA ignorisala podatke o komplikacijama kod upotrebe pilule i da dovodi žene u opasnost. Traže da se vrati nazad staro pravilo odlaska u kliniku.

Podaci FDA pokazuju da je od 3,7 miliona žena, koje su prekinule trudnoću tabletom, umrlo 24.

Tableta za indukovanje abortusa i dalje ne može da se dobije tek tako, potrebno je stupiti u kontakt sa sertifikovanom klinikom ili apotekom koja izdaje lijek.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG