Linkovi

150 zemalja: Učenici počeli planetarni protest zbog klimatskih promjena


Bosnia-Herzegovina - Young people join global demonstrations demanding action on climate change, Mostar, 20Sep2019
Bosnia-Herzegovina - Young people join global demonstrations demanding action on climate change, Mostar, 20Sep2019

Hiljade učenika napustili su danas učionice i izašli na ulice gradova u Australiji u okviru globalnih protesta sa zahtjevom da svjetski lideri na samitu UN usvoje hitne mjere za sprečavanje posljedica klimatskih promjena.

"Prestanite da negirate da Zemlja umire", pisalo je na jednom transparentu koji su đaci nosili u predgrađu Sidneja, prenosi Rojters.

Na društvenim mrežama prikazano je kako se učenici okupljaju širom zemlje, uključujući najveće gradove u Australiji i manja mjesta u unutrašnjosti.

Slični protesti, koje je inspirisala šesnaestogodišnja švedska aktivistkinja Greta Tunberg, planirani su za danas u oko 150 zemalja.

Cilj je da đaci i ostali ljudi iz čitavog svijeta zajedno izraze stav o posljedicama klimatskih promjena po našu planetu.

Štrajk će kulminirati u Njujorku, kada Tunbergova, koja je nominovana za Nobelovu nagradu zvog svog klimatskog aktivizma, bude vodila marš do sjedišta UN.

Samit UN okupiće 23. septembra svjetske lidere radi diskusije o strategiji za ublažavanje klimatskih promjena, poput prelaska na obnovljive energetske resurse sa fosilnih goriva.

Australijski ministar finansija Matijas Korman rekao je juče u parlamentu da učenici ne treba da učestvuju u ovom protestnom pokretu.

"Dok traje škola, đaci treba da budu u školi", rekao je Korman.

Danijele Porepilijasana, učenica srednje škole u zapadnom dijelu Sidneja, rekla je da su klimatske promjene najveća prijetnja po njenu generaciju i da političari treba da se probude pred ovim izazovom.

Protesti su najavljeni i u više Bh gradova.

Oko 200 srednjoškolaca, uglavnom učenika međunarodnog Koledža Ujedinjenog svijeta (United World College – UWC) Mostar, učestvovalo je u petak u protestnom maršu ulicama grada protiv klimatskih promjena.

Bosnia-Herzegovina - Young people join global demonstrations demanding action on climate change, Mostar, 20Sep2019
Bosnia-Herzegovina - Young people join global demonstrations demanding action on climate change, Mostar, 20Sep2019

"Spasimo svijet", "Naša kuća gori", "Nema plana B", "Zajedno u život ili zajedno u smrt", neki su od transparenata koje su učesnici okupljanja istakli na engleskom i bosanskom jeziku.

"Jutros sam ovdje, jer kao mlada osoba, jako sam zabrinut za svoju budućnost. Vlade od 1990. godine znaju za razmjere emisije karbona i klimatske promjene. Međutim, od tada, emisija karbona je porasla za 60 posto. Iskreno, strah me za vlastitu budućnost i zato sam danas ovdje i zato smo svi tu, jer vlade nas trebaju saslušati", izjavio je jedan od organizatora skupa, Joseph Knight, učenik UWC-a Mostar iz Cambridgea u Velikoj Britaniji.

On je dodao kako konačno treba prestati sa emisijom ugljendioksida.

"Došli smo danas ovdje da bi podigli svijest mladim ljudima i ostaloj populaciji u BiH i da bi privukli pozornost vlasti i ministara, kako bi poboljšali situaciju u BiH, a samim tim i u cijelome svijetu, što se tiče klimatskih promjena", izjavio je učenik UWC-a Mostar Stjepan Filipović, aktivista organizacije "Extinction Rebellion", koja je organizirala protestno okupljanje.

Filipović je naglasio kako su klimatske promjene u BiH već jako vidljive, te je podsjetio da je, na primjer ove godine, mjesec maj bio neuobičajeno kišovit, te da je Neretva puna plastike, kao i da je okoliš općenito zagađen. "Također, godišnje umre u BiH 44.000 stanovnika od posljedica klimatskih promjena", dodao je Filipović.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG