Linkovi

Ukrajina planira odgovor kako se bitka pomjera na Avdivku


Muškarac prolazi pored putokaza u gradu Avdiivka, u oblasti Donjecka, koji se nalazi na liniji fronta sa separatistima koje podržava Rusija, 21. februara 2022.
Muškarac prolazi pored putokaza u gradu Avdiivka, u oblasti Donjecka, koji se nalazi na liniji fronta sa separatistima koje podržava Rusija, 21. februara 2022.

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga rekao je u ponedjeljak da Kijev planira svoj sljedeći potez nakon što je Moskva prebacila fokus svoje ofanzive sa istočnog grada Bakhmut na drugi grad južnije, opisan kao postapokaliptični.

Ukrajinska vojska ima za cilj da iscrpi ruske snage što je više moguće prije nego što krene u kontraofanzivu u narednim sedmicama ili mjesecima - nastojeći okončati sveobuhvatnu invaziju koju je pokrenuo ruski predsjednik Vladimir Putin prije 13 mjeseci.

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga general-pukovnik Oleksandr Syrskyi, koji je prošle sedmice rekao da bi kontranapad mogao doći "vrlo brzo", posjetio je u ponedjeljak trupe na liniji fronta na istoku i rekao da njegove snage još uvijek odbijaju ruske napade na Bakhmut.

Odbrana malog grada u industrijalizovanom regionu Donbasa koji je Rusija pokušavala da zauzme mesecima bila je "vojna potreba", rekao je on, hvaleći ukrajinsku otpornost u "izuzetno teškim uslovima".

„Računamo sve moguće opcije za razvoj događaja i adekvatno ćemo reagovati na trenutnu situaciju“.

Glavnokomandujući general Valerij Zalužnij rekao je u subotu da se situacija "stabilizuje" oko Bakhmuta, gdje ruske snage kažu da se bore ulicu po ulicu.

Prošle sedmice, ukrajinska vojska je upozorila da bi Avdiivka, manji grad 90 km južnije, mogao postati "drugi Bakhmut" pošto Rusija usmjeri svoju pažnju tamo. Oba grada su pretvorena u ruševine u borbama koje su obje strane nazvale "mlinom za meso".

"Žao mi je što to mogu reći, ali Avdiivka sve više liči na mjesto iz postapokaliptičnih filmova", rekao je Vitaliy Barabash, načelnik gradske vojne uprave. Preostalo je samo oko 2.000 od prijeratnog stanovništva od 30.000 i on ih je pozvao da odu.

Ukrajinski vojni video prikazuje dim koji suklja iz porušenih stambenih blokova i mrtvih vojnika na otvorenom terenu i u rovovima u Bakhmutu.

Dvije osobe su poginule, a 29 ranjeno u ponedjeljak nakon što su ruske snage ispalile dvije rakete S-300 na istočni grad Sloviansk sjeverozapadno od Bakhmuta, rekao je regionalni guverner Pavlo Kirilenko. Predsjednik Volodimir Zelenski objavio je snimak tinjajućih krhotina i obećao da "Ukrajina neće oprostiti" takve napade. Moskva negira da je ciljala civile.

Unutar Rusije, ministarstvo odbrane saopćilo je da je u nedjelju oborilo ukrajinski dron, dodajući da su tri osobe povrijeđene, a stambeni blokovi oštećeni u napadu južno od Moskve.

Kijev generalno ne komentariše izveštaje o napadima unutar Rusije. Najnoviji prijavljeni napad, na grad Kirejevsk, u regionu Tula, 220 km južno od Moskve, čini se kao jedan od najbližih ruskoj prijestonici.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG