Linkovi

Zelenski: Ukrajinska protivvazdušna odbrana jača nego ikad


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da Ukrajina nastavlja da trpi i odbija talase ruskih zračnih napada i da je ukrajinska protuzračna odbrana postala „jača nego ikad”.

„U novoj godini”, dodao je, „ukrajinska protivvazdušna odbrana će postati još jača, još efikasnija”.

Ukrajinski lider je rekao da ukrajinska protivvazdušna odbrana „može postati najmoćnija u Evropi”, garancija bezbjednosti „ne samo za našu zemlju, već i za čitav kontinent”.

Sjedinjene Države su prošle sedmice najavile skoro 2 milijarde dolara dodatne vojne pomoći, uključujući sistem protuzračne odbrane Patriot, koji nudi zaštitu od aviona, krstarećih i balističkih projektila.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je zemlje članice NATO-a da isporuče više oružja Ukrajini.

„Pozivam saveznike da učine više. U svim je našim sigurnosnim interesima da osiguramo da Ukrajina pobijedi i da [ruski predsjednik Vladimir] Putin ne pobijedi”, rekao je Stoltenberg njemačkoj novinskoj agenciji DPA u petak.

Stoltenberg je rekao da je potreba za municijom i rezervnim dijelovima „ogromna”. On je za DPA rekao da je vojna podrška Ukrajini najbrži put do mira, prenosi Reuters.

„Znamo da se većina ratova završava za pregovaračkim stolom - vjerovatno i ovaj rat - ali znamo da ono što Ukrajina može postići u ovim pregovorima neraskidivo zavisi od vojne situacije”, rekao je on.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG