Linkovi

Zelenski: U toku pregovori o spašavanju boraca iz čeličane Azovstal


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da u su u pregovore uključeni "uticajni posrednici".
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da u su u pregovore uključeni "uticajni posrednici".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da su u toku diplomatski pokušaji da se spase preostali ukrajinski borci iz čeličane Azovstal u Mariupolju, koja je njihovo posljednje uporište.

Borci su obećali da se neće predati, a ukrajinski zvaničnici se plaše da će ruske snage upasti u čeličanu do 9. maja, kada Rusija obilježava Dan pobjede u Drugom svjetskom ratu.

U petak je iz čeličane evakuisano 50 civila, a desetine su i dalje ostale u podzemnim bunkerima, gdje su se sklonili prije više od dva mjeseca.

Zelenski je, u obraćanju naciji, rekao da Ukrajina radi na diplomatskom planu kako bi spasila borce iz čeličane. Nije, međutim, poznato koliko ih je tamo ostalo.

"Uticajni posrednici, uticajne države rade na tome", rekao je Zelenski, bez navođenja detalja.

Pregovori kojima posreduju UN, počeli su prošlog vikenda i rezultirali evakuacijom više od 150 civila koji su bili u podzemnim bunkerima čeličane Azovstal.

Međutim, evakuacija ide sporije nego što se očekivalo, jer borbe ne prestaju. Ukrajinski zvaničnici optužuju Moskvu da krši dogovor i ne prekida vatru.

Rusija je potvrdila da će se "humanitarna operacija u Azovstalu nastaviti 7. maja".

Gradonačelnik Mariupolja je procijenio da je u bunkerima bilo ukupno oko 200 ljudi, ali nije poznato koliko ih je tačno sada ostalo.

Savjetnik predsjednika Oleksi Arestovič kazao je da Rusija pokušava da završi borbu za Mariupolj do Dana pobjede. Ruski predsjednik Vladimir Putin je pobjedu u Mariupolju proglasio još 21. aprila i tada je pozvao ukrajinske borce u Azovstalu da se predaju. Oni su to odbili, a Rusija je nastavila napade na posljednje uporište ukrajinske vojske.

Mariupolj je važan za Rusiju jer povezuje Krim, koji je Moskva anektirala 2014. i dijelove istočne Ukrajine koje kontrolišu proruski separatisti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG