Linkovi

Zelenski u posjeti Harkovu usred ruske vojne ofanzive


Uništeni automobil na mjestu ruskog vazdušnog napada u Harkovu, Ukrajina, 14. maj 2024.
Uništeni automobil na mjestu ruskog vazdušnog napada u Harkovu, Ukrajina, 14. maj 2024.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je otputovao u četvrtak u grad na sjeveroistoku zemlje, Harkov, da se sastane sa vojnim zvaničnicima usred ruske ofanzive u regionu.

Zelenski je na Telegramu rekao da je situacija u Harkovu izuzetno teška, ali generalno pod kontrolom.

Rusija je posljednjih dana zauzela nekoliko sela u oblasti Harkova, a ruski napredak je natjerao Zelenskog da otkaže nekoliko planiranih posjeta inostranstvu.

Ukrajinska vojska saopštila je u četvrtak da su - iako je situacija u Harkovu i dalje komplikovana - ukrajinske snage stabilizovale situaciju i zaustavile napredovanje Rusije u određenim oblastima.

Događaji su uslijedili poslije dvodnevne posjete državnog sekretara SAD Antonyja Blinkena Ukrajini, tokom koje je Zelenski zatražio sisteme protivvazdušne odbrane koji bi pomogli u zaštiti Harkova.

Blinken je najavio vojnu pomoć od dvije milijarde dolara za Ukrajinu kao dio paketa od 61 milijarde dolara koji je odobren prošlog mjeseca.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u četvrtak da je njihova protivvazdušna odbrana uništila pet taktičkih projektila i više dronova iznad Krima koji je okupirala Rusija, kao i dronove iznad regiona Belgorod, Brjansk, Kaluga i Tula.

U izvještaju su korištene neke informacije agencija Reuters, AFP i AP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG