Linkovi

Zelenski u Americi: Danas susret sa Bidenom, MMF odobrio novac za Ukrajinu


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sa direktoricom MMF-a Kristalinom Georgijevom u Washingtonu, 11. decembra 2023. (Foto: Rojters/ Julia Nikhinson)
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sa direktoricom MMF-a Kristalinom Georgijevom u Washingtonu, 11. decembra 2023. (Foto: Rojters/ Julia Nikhinson)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dobio je ovacije na Univerzitetu za nacionalnu odbranu u Washingtonu nakon što se obratio američkim vojnim zvaničnicima, na početku posjete Americi čiji je cilj da ubijedi Kongres da pruži veću vojnu pomoć Ukrajini prije nego što se sredstva potroše.

U svom govoru, naglasio je koliko je važno da Rusija bude poražena u Ukrajini jer, kako je rekao, "ako Rusija pobijedi u Ukrajini, ruski predsjednik Vladimir Putin neće tu stati".

"Njegovo (Putinovo) oružje protiv vas u ovom trenutku su propaganda i dezinformacije. Ali ako vidi priliku, ići će dalje od toga. Sada, rusku ekonomiju i društvo premješta na ratni kolosijek", poručio je Zelenski.

Dodao je da sloboda mora da pobijedi i zahvalio se Amerikancima na podršci.

"Cijeli svijet nas posmatra. Ukrajina nije odustala i neće odustati. Znamo šta treba da uradimo, i možete da računate na Ukrajinu. A mi se nadamo da možemo da računamo na vas", rekao je.

Ukrajijnski predsjednik Volodimir Zelenski na sastanku sa američkim sekretarom za odbranu Lloydom Austinom i načelnikom združenog generalštaba Charlesom Brownom u Washingtonu, 11. decembra 2023.
Ukrajijnski predsjednik Volodimir Zelenski na sastanku sa američkim sekretarom za odbranu Lloydom Austinom i načelnikom združenog generalštaba Charlesom Brownom u Washingtonu, 11. decembra 2023.

Ukrajinski predsjednik izjavio je da su ukrajinske snage do sada povratile 50% teritorije koju su izgubile u ratu sa Rusijom.

"U ovom trenutku, usred žestokih borbi, naši vojnici drže položaje na frontu i nismo Rusiji dozvolili nijednu pobjedu ove godine. Ali, moramo da pobijedimo i u ratu u vazduhu", dodao je.

Američki sekretar za odbranu Lloyd Austin rekao je na Univerzitetu za nacionalnu odbranu da je američka podrška Ukrajini nepokolebljiva i upozorio: "Ako se ne suprotstavimo agresiji Kremlja danas, ako ne odvratimo druge potencijalne agresore, samo ćemo prizvati novu agresiju, krvoproliće i haos."

Zelenski se zatim sastao sa šeficom Međunarodnog monetarnog fonda Kristinom Georgijevom, izrazio zahvalnost MMF-u zbog "podrške Ukrajini" i rekao da Kijev radi na primjeni preporučenih reformi.

"Hvala što podržavate Ukrajinu i slavite uspjehe naše zemlje i naroda", poručio je Zelenski na svom kanalu na Telegramu poslije sastanka u MMF-u.

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je u ponedjeljak isplatu 900 miliona dolara Ukrajini iz programa zajma od 15,6 milijardi dolara, nekoliko sati prije nego što se šefica MMF-a sastala sa Zelenskim. Georgieva mu je rekla da je izvršni odbor MMF-a jednoglasan u podršci Ukrajini, osim jedne zemlje, rekli su zvaničnici MMF-a, jasno pominjući Rusiju.

Predsjednik SAD Joe Biden zatražio je od Kongresa da odobri pomoć Ukrajini u iznosu od 61,4 milijarde dolara, dio paketa od 110 milijardi koji bi obuhvatio i novac za Izrael i druge potrebe iz oblasti nacionalne bezbjednosti. Ali, pitanje pomoći uplelo se u debatu oko imigracione politike i bezbjednosti na granici. SAD su već dale Ukrajini 111 milijardi dolara pomoći u ratu protiv Rusije.

Zelenski će se u utorak obratiti članovima Kongresa, i sastati sa Bidenom u Bijeloj kući.

Ovo je posljednja nedjelja pred praznike u kojoj će Kongres raditi, pa ostaje otvoreno pitanje da li će dogovor o pomoći biti postignut.

Republikanci traže da se finansiranje Ukrajine i Izraela poveže sa izdvajanjem dodatnih sredstava za obezbjeđivanje južne granice SAD i sprječavanjem ulaska ilegalnih imigranata. Bijela kuća do sada nije pristajala na taj uslov, koji bi mogao da razbijesni i neke demokrate.

Državni sekrertar SAD Antony Blinken upozorio je da se polako ostaje bez sredstava za Ukrajinu.

"Ovo je trenutak da djelujemo, jer ako to ne uradimo, znamo šta slijedi. Putin će nastaviti sa svojim nekažnjivim ponašanjem i svi znamo da se neće zaustaviti u Ukrajini", rekao je Blinken.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG