Linkovi

Zelenski: Ruski vojnici postavili eksploziv unutar ogromne brane


Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je zatražio od Zapada da upozori Rusiju da odustane od miniranja brane čije uništenje bi poplavilo dio južne Ukrajine.

Zelenski je zahtjev uputio u momentu priprema ukrajinskih snaga da potisnu ruske trupe iz okupiranog grada Hersona.

Ukrajinski predsjednik je u televizijskom obraćanju rekao da su ruski vojnici postavili eksploziv unutar ogromne brane Nova Kahovka, koja čini veliki rezervoar, koji planiraju da detoniraju.

"Potrebno je da svi u svijetu djeluju odlučno i hitro kako bi bio spriječen novi ruski teroristički napad. Uništenje brane značilo bi katastrofu velikih razmjera“, rekao je Volodimir Zelenski.

Zelenski je od svjetskih lidera zatražio da potencijalno miniranje brane tretiraju poput upotrebe oružja za masovno uništenje – sa sličnim posljedicama kao i prijetnje u slučaju ruske upotrebe nuklearnog ili hemijskog oružja.

Rusija optužuje Kijev da je raketirao branu i namjeravao da je uništi što je, kako su ukrajinski zvaničnici ukazali, znak da bi Moskva mogla to učiniti i okriviti Kijev.

Kako izvještava agencija Reuters - nijedna strana nije pružila dokaze za svoje tvrdnje.

Rijeka Dnjepar dijeli Ukrajinu i na pojedinim mjestima široka je nekoliko kilometara. Pucanje brane moglo bi da dovede do znatnog izlivanja vode prema Hersonu, gradu za koji ukrajinske trupe izražavaju nadu da će uskoro vratiti pod svoju kontrolu.

Eventualno miniranje brane uništilo bi sistem kanala koji navodnjava veći dio južne Ukrajine, uključujući i Krim, koji je Rusija nezakonito anektirala 2014.

U istom danu Pentagon je saopštio da je američki sekreta za odbranu Lloyd Austin Ostin razgovarao sa ruskim minisrom odbrane Sergejem Šojguom – ali su detalji njihovog razgovora, za sada, nepoznati.

XS
SM
MD
LG