Linkovi

Zelenski razgovarao sa Bidenom: Wagnerova pobuna razotkrila slabosti Putinovog režima


Arhiv: Zelenski i Biden
Arhiv: Zelenski i Biden

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarao je u nedjelju telefonom s američkim predsjednikom Joeom Biden o događajima u Rusiji, navodi se u saopštenju.

„Jučerašnji događaji razotkrili su slabost Putinovog režima”, rekao je Zelenski tokom telefonskog razgovora sa Bidenom.

Ukrajinski predsjednik je rekao da svijet mora izvršiti pritisak na Rusiju dok se ne uspostavi međunarodni poredak.

Njih dvojica su razgovarali o načinima implementacije ukrajinske formule mira i svojim stavovima na predstojećem samitu NATO-a u Vilniusu, u Litvaniji, od 11. do 12. jula.

Reakcija SAD i Ukrajine na previranja u Rusiji

Neviđeni izazov ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu od strane boraca iz Wagnerovih paravojnih snaga otkrio je nove „pukotine” u snazi Putinovog rukovodstva za koje će možda trebati sedmice ili mjeseci da se odigraju, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken u nedjelju u TV intervjuu na NBC-jevog programa “Upoznajte novinare”.

Američki državni sekretar Antony Blinken je pobunu Wagner grupe i njenu kasniju krizu okarakterizirao kao rusku „unutarnju stvar”.

Dodao je: „Ovo je izazov koji Putinu dolazi iznutra i na tome je bio njegov fokus. Naš fokus je na Ukrajini kako bi osigurala da ima ono što joj je potrebno da se brani i da vrati teritoriju koju je Rusija zauzela.”

Zelenski je u nedjelju također telefonski razgovarao s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom, a dvojica lidera razgovarali su o sigurnosnoj situaciji u Rusiji.

„Kanada je posvećena Ukrajini i pružanju potrebne podrške Ukrajincima”, napisao je Trudeau na Twitteru.

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov rekao je da je razgovarao o nemirima u Rusiji u telefonskom razgovoru sa svojim američkim kolegom u nedjelju, opisujući ruske vlasti kao „slabe” i rekavši da se stvari „kreću u pravom smjeru”.

Reznikov je rekao da je sa Lloydom Austinom razgovarao i o ukrajinskoj kontraofanzivi i koracima za jačanje ukrajinskih oružanih snaga.

Slažemo se da su ruske vlasti slabe i da je povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine najbolji izbor za Kremlj, napisao je Reznikov na Twitteru.

Neke informacije dolaze od AP-a, Reutersa i AFP-a.
XS
SM
MD
LG