Linkovi

Nakon pobune Prigožin seli u Bjelorusiju


Jevgenij Prigožin, osnivač i vođa Wagner grupe
Jevgenij Prigožin, osnivač i vođa Wagner grupe

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će prema dogovoru postignutom uz posredovanje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, kazneni postupak pokrenut protiv Prigožina za oružanu pobunu biti odbačen.

Prigožin će se preseliti u Bjelorusiju, a Wagnerovi borci koji su se pridružili njegovom "maršu za pravdu" neće biti suočeni s nikakvim postupkom, kao priznanje za njihovu prijašnju službu u Rusiji.

Peskov, koji je događaje nazvao "tragičnim", rekao je da je Lukašenko ponudio posredovanje, uz Putinovo odobrenje, jer Prigožina osobno poznaje oko 20 godina.

Činilo se da se Wagnerova munjevita pobuna razvila uz malo otpora regularnih ruskih oružanih snaga, postavljajući pitanja o Putinovom držanju vlasti u nuklearno naoružanoj naciji čak i nakon naglog zaustavljanja Wagnerova napredovanja.

Jevgenij Prigožin, bivši Putinov saveznik i osnivač Wagnerove vojske, rekao je da su njegovi ljudi u subotu stigli na 200 km od glavnog grada. Ranije je Moskva rasporedila vojnike u pripremi za njihov dolazak i rekla stanovnicima da ostanu u kućama.

Wagnerovi borci zauzeli su grad Rostov stotinama milja južnije prije nego što su pojurili prema sjeveru u konvoju, prevozeći tenkove i oklopna vozila i probijajući barikade postavljene da ih zaustave, pokazao je video.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG