Linkovi

Zelenski najavio da će 100 zemalja učestvovati na mirovnom skupu o Ukrajini


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u nedjelju u Singapuru da je više od 100 zemalja i organizacija najavilo da će prisustvovati mirovnom skupu o Ukrajini sredinom juna u Švajcarskoj.

Zelenski sastao se sa stranim liderima u Singapuru pošto je dan ranije došao na godišnji bezbjednosni samit "Dijaloga Šagri-La", gdje nastoji da prikupi međunarodnu podršku uoči švajcarske mirovne konferencije kasnije meseca.

Rusija nije učestvovala na događaju u Singapuru otkako je pokrenula invaziju na Ukrajinu prije dve godine, a i Kina je rekla da neće prisustvovati.

Zelenski i ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov razgovarali su u Singapuru više od sat vremena s američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom pošto su SAD ove nedjelje ublažile ograničenja Ukrajini na upotrebu svog oružja i dozvolile njenim snagama da gađaju mete unutar Rusije.

Zvaničnik Pentagona je rekao da je Austin ponovo potvrdio posvećenost i "snažnu podršku" SAD Ukrajini i da su obje strane obećale da će "dalje jačati (svoje) strateško odbrambeno partnerstvo".

Zelenski se prethodno sastao s dvostranačkom delegacijom Predstavničkog doma SAD na marginama konferencije i rekao da su obje strane "ukazale na važnost dozvoljavanja Ukrajini da koristi američko oružje za napad na vojne ciljeve na teritoriji Rusije u oblastima koje se graniče sa Harkivskom oblašću".

Zelenski je rekao da je "pokrenuto i pitanje daljeg jačanja pritiska sankcijama na Rusku Federaciju".

Ukrajinski predsjednik se sastao i sa novoizabranim predsjednikom Indonezije Prabovom Subjantom, koji je na istom samitu prošle godine predložio indonežanski plan za okončanje rata u Ukrajini.

Ukrajinska vojska je u nedjelju saopštila da je njena protivvazdušna odbrana presrela 24 od 25 ruskih dronova tokom noći, dok zemlja pokušava da se oporavi od jednog od najvećih napada na ukrajinsku elektroenergetsku infrastrukturu dan ranije.

U izvještaju su korištene informacije Reutersa.
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG