Linkovi

Zelenski: Macron gubi vrijeme razmišljajući o dijalogu sa Rusijom


Zelenski
Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u intervjuu objavljenom u nedjelju da francuski lider Emmanuel Macron gubi vrijeme razmišljajući o bilo kakvom dijalogu s Rusijom.

Zelenski je u intervjuu za italijanski dnevnik Corriere della Sera odgovorio na sugestiju Macrona da Rusiju treba "pobijediti, ali ne i slomiti" i da će sukob u Ukrajini morati da se riješi pregovorima.

Dvojica predsjednika razgovarala su telefonom u nedjelju.

"Biće to beskorisni dijalog. U stvari, Macron gubi vrijeme. Došao sam do zaključka da nismo u stanju da promijenimo stav Rusije", rekao je Zelenski za italijanski dnevnik.

"Ako su odlučili da se izoluju u snu o obnovi starog sovjetskog carstva, mi ne možemo ništa učiniti po tom pitanju."

On je odbacio svaku sugestiju da su zapadne sankcije dovele ruskog predsjednika Vladimira Putina u izolaciju.

"Umjesto toga, odluka o pokretanju rata marginalizirala je Putina", rekao je on.

Macron je u petak pozvao saveznike da pojačaju vojnu podršku Ukrajini.

Macron je izazvao kritike nekih saveznika u NATO-u zbog isporučivanja mješovitih poruka u vezi sa njegovom politikom o ratu između Ukrajine i Rusije.

Opisujući njihov razgovor u nedjelju, Zelenski nije spomenuo posljednje Macronove komentare. Lideri su razgovarali o strategijama, uključujući zajedničke odluke za koje je Zelenski rekao da su dospjele uoči ovosedmične prve godišnjice ruske invazije.

Prije kratke posjete Parizu ovog mjeseca, Zelenski je rekao da je oštriji stav francuskog predsjednika prema Rusiji posljednjih mjeseci pokazao da je doživio značajnu promjenu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG