Linkovi

Macron želi vidjeti Rusiju poraženu, ali ne i slomljenu. Oboreni baloni iznad Kijeva


Rusija nije zadovoljna komentarima francuskog predsjednika u novinskom intervjuu. Iznad Kijeva u srijedu oboreno je šest sumnjivih balona.

Emmanuel Macron rekao je za Le Journal du Dimanche da Francuska želi vidjeti Rusiju poraženu u Ukrajini, ali ne i slomljenu.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova rekla je da su komentari francuskog čelnika bili "neprocjenjivi" i da pokazuju da Zapad govori o promjeni režima u Rusiji.

Macron je također rekao novinama da ne vidi alternativu sadašnjem ruskom čelniku.

"Sve opcije osim Vladimira Putina u sadašnjem sistemu čine mi se gorim", rekao je francuski čelnik novinama.

Rusija je predvođena Putinom napala Ukrajinu prije godinu dana.

Oboreni baloni iznad Kijeva

Ukrajina je u srijedu oborila najmanje šest balona iznad Kijeva, prema dnevnim obavještajnim podacima britanskog ministarstva odbrane o Ukrajini objavljenim na Twitteru.

U izvještaju se navodi da su ukrajinske oružane snage uočile balone s radarskim reflektorima obješene iznad Kijeva.

Dana 12. februara, ukrajinske zračne snage rekle su da su uočile balone iznad istočnog Dnjepropetrovska, navodi se u izvještaju.

"Vjerovatno je da su baloni bili ruski", reklo je ministarstvo, dodajući da "vjerovatno predstavljaju" novu rusku taktiku prikupljanja informacija za dobivanje informacija o ukrajinskim sistaemima protuzračne osbrane koji bi mogli "natjerati Ukrajince da potroše vrijedne zalihe zračnih projektila i municiju.”

Britansko ministarstvo odbrane priopćilo je da je moldavski zračni prostor zatvoren u utorak na nekoliko sati zbog objekta u obliku balona. "Postoji realna mogućnost da je riječ o ruskom balonu koji je odlebdio iz ukrajinskog zračnog prostora", priopćilo je ministarstvo.

Ministarstvo odbrane nije reklo podsjećaju li baloni na balone koji su nedavno uočeni i oboreni iznad Sjeverne Amerike.

Ukrajinski predsjednik Volodomyr Zelenskyy rekao je u svom dnevnom obraćanju u subotu da je gotovo cijela Ukrajina završila dan sa snagom, što je, kako je rekao, "još jedna potvrda naše otpornosti".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG